Jdi na obsah Jdi na menu
 

Cesta na hnízdiště

V tomto období přichází chvíle pro tučňáky tak trochu nepříjemná - musí se vzdát životadárného moře a velké hojnosti potravy, a zamířit na souš. Jelikož ale urputně touží po svém potomstvu a chtějí zajistit následníky svého druhu, nezbývá jim nic jiného, než s odhodláním a plným nasazením toto putování podstoupit.​ 

Protože se migrování druhově liší, uvedeme několik rozdílů:

Cesta na hnízdištěPro antarktické tučňáky (např. císařské) je cesta o to bolestivější, že se jejich hnízdiště nachází i přes 100 km daleko od pobřeží. Je to proto, že tento druh hnízdí na ledě, který blíže k pobřeží není tak mohutný a pevný, a mohl by se postupem času vlivem teplotních změn odlomit. Z toho by vyplynulo spoustu komplikací a proto jsou nuceni dostat se hlouběji do nitra Antarktidy, naleznout přístupné ale především stabilní ledové pole.

Cesta na hnízdiště trvá tučňákům na startu rozmnožování i 30 dní. Posléze s nástupem léta bude led tát a tučňáci tak budou mít cestu k moři neustále blíže (délka ledového pole se zkracuje i o několik desítek kilometrů). Na konci rozmnožování (v době opouštění kolonií) tak nebudou muset mláďata překonávat dlouhou cestu, jako jejich rodiče v jeho počátku. Jak vidíte, časově sehrané období pro dobro mláďat.

Antarktičtí tučňáci se také liší i tím, že míří na hnízdiště s obojím pohlavím najednou, kdežto u jiných druhů nejdříve připlouvá samec, který zabírá hnízdní okrsky a poté za pár týdnů i samice. Antarktičtí tučňáci hnízdo nestaví vůbec. Nebylo by možné dovolit si takový extrém, když hnízdí tak daleko od pobřeží. Mají spoustu jiné práce a méně síly na to, aby mohli budovat hnízda a následně je obhajovat. Další pravdou je, že vskutku není z čeho stavět (žádný vhodný materiál, pustina ledu a sněhu). Vejce a později mláďata tak překryjí podkožním záhybem kůže, kde se nacházejí prokrvené nažiny a ty je zahřívají. Vejce a mládě do určitého věku tak stále sedí na nohách rodičů aniž by se dotklo ledové plochy. Kromě těchto antarktických druhů (převážně tučňáka císařského či kroužkového), mají ostatní tučňáci hnízdiště nejdále  1 - 2 km od pobřeží.

Tučňáci jsou svému místu hnízdění věrní a pokaždé se snaží vracet na stejné místo i hnízdo.