Sezónní přehled o životě tučňáků
V této přehledné tabulce můžete zjistit, jakou činnost tučňáci vykonávají v průběhu celého roku. Životní cyklus mají velmi odlišný zejména dva největší druhy tučňáků (tučňák císařský a tučňák patagonský). Na ukázku je speciálně pro tučňáka císařského vyhrazen jeden další sloupec + banner s aktuálním počasím na Antarktidě. Nutno také podotknout, že některé další druhy tučňáků (např. tučňák galapážský, Humboldtův či brýlový) mohou při celoročně příznivých podmínkách hnízdit dvakrát až třikrát ročně. Na rozdíl od stěhovavých druhů se proto mimo svá hnízdiště nezdržují tak dlouho, případně se jejich pobyt na moři časově neshoduje s běžnými - níže uvedenými - migračními cykly.
| Měsíc | Aktivita | |
| Leden | vylíhlá mláďata, chov | chov je u konce, mláďata opouštějí kolonie |
| Únor | chov | na moři mimo hnízdiště |
| Jaro | ||
| Březen | konec chovu; po nárůstu kompletního opeření mláďata míří na moře / dospělí shodí staré peří a vymění jej za nové | na moři mimo hnízdiště, nebo už pozvolna míří na souš |
| Duben | přepeřování dospělých nebo již na moři mimo hnízdiště | formování kolonií, námluvy a páření |
| Květen | na moři mimo hnízdiště | první snesená vejce (inkubují samci, samice opustí kolonie a loví potravu) |
| Léto | ||
| Červen | na moři mimo hnízdiště | samci se shlukují a přečkávají největší mráz při kterém chrání vejce |
| Červenec | na moři mimo hnízdiště | líhnou se mláďata a souběžně s tím se samice ukazují zpět v koloniích |
| Srpen | na moři mimo hnízdiště / cesta na hnízdiště | rodiče si vystřídají péči; samice hřeje potomka a samec loví potravu (asi po pěti týdnech si role opět vymění) |
| Podzim | ||
| Září | formování kolonií; hnízdění, námluvy, páření, případně už první snesená vejce | mláďata utvoří tzv. školky |
| Říjen | námluvy, páření, snáška a sezení na vejcích | chov pokračuje |
| Listopad | námluvy, páření, inkubace vajec | chov pokračuje (mláďata jsou stále pravidelně krmena) |
| Zima | ||
| Prosinec | sezení na vejcích, první vylíhlá mláďata | chov pokračuje |
| ANTARCTICA WEATHER | ||
V jakých podmínkách žijí?
Tučňáci žijí na jižní polokouli (více zde, nebo zde). Jejich areál sahá od Galapág na rovníku až po Antarktidu. Tučňák císařský žije nejblíže k jižnímu pólu než kterýkoli jiný živočich. Naproti tomu někteří tučňáci galapážští se mohou ukázat na moři ležícím už nad rovníkem, tedy na severní polokouli. Životní prostředí tučňáků je klimaticky, geograficky i ekologicky velmi odlišné:
- Podnebí Antarktidy a subantarktických ostrovů
- Podnebí Jižní Ameriky
- Podnebí Galapág
- Podnebí Austrálie
- Podnebí Nového Zélandu
- Podnebí Jižní Afriky


