Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tučňáci v rekordech

 

Největší a nejmenší

Největším dosud žijícím je tučňák císařský, který dosahuje výšky přes 120 cm a hmotnosti okolo 40 kgTučňák nejmenší je již podle pojmenování nejmenším tučňákem, jehož délka těla nepřesahuje 40 cm a váží přibližně 1,5 kg.

Některé prehistorické druhy tučňáku dosahovaly velikosti průměrného dospělého muže (cca 180 cm, zdatní jedinci údajně až 200 cm). » Více zde

 

Nejtěžší tučňák

Pravděpodobně nejvyšší zaznamenanou váhou se může chlubit odchycený jedinec v roce 1915 tučňák císařský, jenž dosáhl 42,6 kg. Jiní autoři uvádí, že může vážit až 45 kg. Průměrně dosahuje tento druh maxima 40 kilogramů, a to před obdobím rozmnožování, v kterém jinak dlouhodobě hladoví a tak jeho váha rapidně klesá.

 

Nejrychlejší plavec

Jako rekord se počítá rychlost tučňáka oslího, což je 27 km/hod a je zapsán v Guinessově knize zvířat. Dlouhodobě se však řadí mezi nejrychlejší zástupce tučňáků a na základě dalších získaných údajů dokáže plavat rychlostí téměř 40 km/hod (dle různých pramenů až 36 km/hod). » Více zde

 

Nejhlubší ponor

Nová studie ukázala, že tučňák císařský se dokáže potopit do hloubky až 565 metrů. Byla tedy pokořena hranice 535 metrů, kterou zdolala jedna malá samice poblíž zálivu McMurdo Sound a také devětadvaceti kilový samec na Coulmanově ostrově u Rossova moře v Antarktidě (Gerald Kooyman, 1993). » Více zde

 

Nejdéle trvající ponor

Výzkumem z roku 2013 bylo zjištěno, že tučňák císařský vydržel pod vodou neuvěřitelných 32,2 minut.

 

Nejdéle žijící tučňák

Ve volné přírodě: Na základně Dumont d’Urville v Antarktidě, kde se tučňáci kroužkují od roku 1956, nalezl biolog Christophe Barbraud tučňáka císařského, kterému bylo údajně 43 let. Odborníci dodávají, že se výjimečně může dožít až 50 let.

V zajetí: V dánské zoo Odense se samice tučňáka oslího dožila neuvěřitelných 41 let a 141 dní. Tento rekordní věk je zapsán v Guinnessově knize rekordů (2020/2021).

 

Největší kolonie

Největší kolonie tučňáků na světe se nacházela na ostrově Zavodovski v jižním Atlantiku (jihovýchodně od jižní Georgie a jižních Sandwichových ostrovů). Jednalo se přibližně o dva miliony tučňáků uzdičkových množících se na svazích ostrova, který je zároveň živou sopkou. (guinnessworldrecords.com)

Na tomto ostrově se aktuálně (k roku 2016) rozmnožuje stále přes milión těchto tučňáků, spolu s tučňáky žlutorohými (cca 200 000 jedinců).

 

Největší hnízda

Pár tučňáků oslích měl tak velké hnízdo, že obsahovalo na 1 700 kamínků různých velikostí a tvarů. 

Nory tučňáků mohou v případě několika let upravování dosahovat hloubky více jak pěti metrů.

 

Nejdrsnější podmínky

V době rozmnožování drží samci tučňáků císařských téměř čtyř měsíční půst. Po této dlouhé době si s partnerkou právě nastávající péči vymění a konečně se nakrmí, ačkoli bude jejich hlavním úkolem nalovit potravu pro ono vylíhlé mládě.

Předtím něž se mládě vyklube, hřejí vajíčko téměř nehnutě 64 dní a vzdorují ledovému antarktickému mrazu sahajícímu i pod -40°C, který navíc doprovází štípající studeným vítr o rychlosti okolo 144 km/h. K přežití jim pomáhá i podkožní vrstva tuku tlustá 3 - 4 cm, jež je chrání proti nízkým teplotám a v kritických chvílích dodává nezbytné živiny.

 

Největší sbírka tučňáků

Birgit Berendsová z Německa, nashromáždila přesně 11 062 různých položek souvisejících s tučňáky (hračky, plyšáky, hrníčky, doplňky...) a byla v roce 2011 zapsána do Guinnessových světových rekordů. Birgit hromadila svou sbírku od děctví, inspirována především animovaným seriálem Pingu. (guinnessworldrecords.com)

 

Nejpočetnější setkání lidí v kostýmu tučňáka

Ve Velké Británii se na radnici v Londýně sešlo 373 lidí oblečených jako tučňáci, čímž se dostali dne 12.11.2014 do Guinessových světových rekordů. (guinnessworldrecords.com)