Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chuť

Tučňáci pravděpodobně nemohou zjistit, jak pikantní jsou ryby, které konzumují. Stejně tak by však nerozeznali ani sladkost ovoce. Nová genetická analýza ukázala, že tento nelétavý pták během evoluce ztratil tři z pěti chutí a dokáže rozeznat pouze slanou a kyselou.

Řada dalších ptáků, jako jsou kuřata nebo pěnkavy také nedokážou rozpoznat sladkou chuť, ale mají receptory pro detekci hořké a masité chuti.

Výzkumníci naznačují, že geny kódující tyto receptory chuti, nebyly ztraceny proto, že by nebyly užitečné, ale spíše kvůli extrémně chladnému prostředí, kde tučňáci žijí. Na rozdíl od receptorů pro kyselé a slané, jsou receptory pro sladkou, hořkou a masitou chuť citlivé na teplotu. Ve velké zimě nefungují.

Zdroj: 21století.cz