Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mořská strava - plankton

♦ Potrava

V teplých i chladných vodách oceánů a moří se vznáší obrovské množství drobounkých rostlin a živočichů, tzv. planktonu. Plankton je většinou příliš malý na to, aby ho bylo vidět pouhým okem. Tyto miniaturní organismy mají svůj charakteristický přesný tvar a často i úchvatně geometrický vzhled. Potomstvo plžů, krabů, hvězdic, svijonožců a mnohých ryb (tzv. zooplanktonu) se v první fázi svého života pohybuje poblíž vodní hladiny a požírá plovoucí řasy a jiné rostliny (fytoplankton) i sebe navzájem. Mořské proudy maličké mořské živočichy unášejí daleko od míst, kde se z nakladených jiker vylíhli.

  • Fytoplankton - rostlinný plankton (řasy a jiné rostliny)
  • Zooplankton - živočišný plankton (krab, plž, kril, hvězdice, různé ryby apod.)

Plankton

Mořská tráva

Mikroskopickým mořským rostlinám - fytoplanktonu - se někdy říká "mořská tráva", protože je to bohatá "pastvina" pro živočišný plankton. Každým rokem se v oceánech a mořích vytvoří i přes dva miliony tun nového fytoplanktonu, hlavně na jaře.

 

Kril (pochoutka nejen tučňáků)

Kril jsou drobní planktonní korýši krunýřovky, jsou podobní malým garnátům a jejich zdrojem obživy je fytoplankton. Nejen některé druhy tučňáků ale hlavně velryby se živí výhradně krilem, který cezením zachytávají z vody. Plejtvák obrovský (největší velryba) spotřebuje denně kolem čtyř tun těchto korýšků dlouhých šest centimetrů.

Kril se živí rostlinným planktonem a sám je zdrojem potravy pro mnoho druhů mořských ptáků a ryb, krakatice, tuleně i velryby.

Představte si horu vařených fazolí vysokou 6 metrů a vážící 4 tuny - asi tolik krilu zkonzumuje velryba za jediný den.

 

Neposedný zooplankton

Některé druhy živočišného planktonu překonávají denně velké vzdálenosti. Druhy žijící v hloubce vystupují večer na hladinu a za úsvitu putují zpět. Někteří tito živočichové jsou velcí pouze 1-2 milimetry (jsou jen o málo větší než špendlíková hlavička). Když dvakrát denně překonávají vzdálenost i 400 metrů je to takový výkon, jako kdyby člověk uplaval za den asi 600 kilometrů.

 

Plankton ve sladkých vodách - ZKUSTE DOMA

Plankton žije také ve sladkých vodách. Zajděte si k nebližšímu rybníku a naberte tam trochu vody. Když vzorek vody prohlédnete pod mikroskopem, uvidíte hemžení drobounkých mikroorganismů.

——————————————————————————————————————

KVÍZ

Obsahuje dynamit schránky planktonu?

Je to pravda

Je to lež

——————————————————————————————————————