Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výměna starých per za nová

♦ Životní cyklus (pelichání)

Pelichání

Víme, že všichni ptáci musí většinou každoročně svá pera vyměnit za nová. Pera tvořená rohovinou se totiž časem obrušují a přestávají pak plnit svou ochrannou funkci. Většina ptáků vyměňuje pera postupně. Pro tučňáky je však dokonalost perního pokryvu životně důležitá, a proto se u nich vyvinula schopnost vypelichat všechno peří najednou. Je samozřejmé, že po celou tuto dobu nemohou vstoupit do vody a lovit potravu, proto hladoví čekají až jim nová pera narostou. Pro tučňáky je doba pelichání velmi kritická také proto, že si ve vodě nemohou najít obvyklé útočiště.

⇒ Jelikož tučňáci nemohou v této době plavat, nemohou se ani živit. Během procesu tělo vyžaduje enormní množství proteinů, a ty jsou získávány dočasným odbouráním svalové hmoty. Důležitou roli tak hraje dostatek tukové zásoby. Vzhledem k tomu, jak náročná je pro ně výměna peří se obvykle před tímto krokem vykrmí, přičemž zvýší svou tělesnou hmotnost o 50–70 %.

Není proto divu, že někteří ornitologové tento způsob pelichání nazývají katastrofální. Tučňáka, který se chystá pelichat, poznáme poměrně snadno: má načepýřené peří a stojí zcela nepohnutě na jednom místě, aby vydal co nejméně energie. Po krátké době se uvolní stará pera postupně na velkých plochách těla a buď spadnou sama, nebo je tučňák odtrhne zobákem. Pelichající tučňák stojí ke konci pelichání v celé hromadě starých per. Jeho tělo však není holé, protože pod vypadlými pery je již kůže obrostlá narůstající novou generací per. Nově narůstající pera svou špičkou vrostou do brku starého pera a nesou proto na své špičce stará, opotřebovaná pera. Stará pera jsou teď s pery novými pevně spojena a odpadnou nebo odlomí se teprve tehdy, když už špička nového pera vyčnívá zhruba 1/2 cm nad povrch kůže. Celé pelichání je závislé na druhu tučňáka: u velkých druhů tučňáků císařských a patagonských trvá 5 - 6 týdnů, u menších druhů 10 - 14 dnů.