Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tučňáci na vymření? Populace nejohroženějšího z nich se rapidně zmenšuje

5. 12. 2017

Tučňák žlutooký

 

Dříve tučňáky žlutooké ohrožovaly choroby a globální oteplování, nyní umírají v sítích rybářských lodí. Nejohroženější druh tohoto nelétavého ptáka žije pouze na Novém Zélandu.

 

Je třeba omezit, nebo soustavně kontrolovat vliv komerčního rybolovu a neustále řešit významný výskyt invazivních druhů predátorů. Souhrnně se jedná o největší nebezpečí, proti kterým se tento druh prakticky nemůže bránit. Skutečně tak hrozí jeho vyhubení. Přesto, že je návštěvníkům povoleno pozorovat tyto ptáky v divoké přírodě na přímo určených a upravených místech, měl by si člověk rozmyslet návštěvu Nového Zélandu, především tam, kde tučňáci hnízdí. Možná se budete divit, ale jen naše přítomnost ovlivňuje chování i zdravotní stav živočichů, protože stres oslabuje imunitní systém a způsobuje náchylnost k jakémukoli onemocnění - od hladovění počínaje až po nespecifikovaný virus konče (na to snad není ani třeba přímých výzkumů). Samotní vědci a ochránci svou prací dost kolonie narušují, avšak v těchto případech se jedná o zcela nutné úkony pro dobro věci. Proto apeluji na Vás, kdo si tento článek přečte a je vášnivý cestovatel, chcete-li chránit tyto ptáky, vyhněte se oblastem jejich výskytu. Více se můžete dozvědět a dále pomoci například na stránkách penguins.org.nz.

Tomáš Bartoš

 

Z Nového Zélandu zmizela téměř polovina populace nejohroženějšího tučňáka na světě. Z klesajících počtů tučňáků žlutookých viní ochránci zvířat především komerční rybolov. Počet kusů tučňáka, který se vyskytuje pouze na Jižním ostrově Nového Zélandu a na Novozélandských subantarktických ostrovech, klesl na 1600. V roce 2000 jich tam přitom žilo 7000. Informaci přinesl deník The Guardian.

Během nedávného výzkumu na ostrově Codfish (Whenua Hou) došli ochránci přírody k závěru, že téměř polovina populace na ostrově vymřela. Minulý rok odborníci na ostrově evidovali 24 hnízd, letos počet klesl na pouhých 14. Jinde na jihu Nového Zélandu je populace těchto ptáků nejnižší za posledních 27 let.

„Na rozdíl od předchozích let, kdy tučňákům smrt způsobovaly především nemoci a vysoké teploty spojené s klimatickou změnou, nyní ptáci umírají na moři,“ uvedl šéf Novozélandské královské společnosti na ochranu lesů a ptactva Kevin Hague. Dodal, že kvůli absenci predátorů na ostrově tučňáci v současnosti nejčastěji umírají v rybářských sítích.

Ohledně budoucnosti drobného druhu tučňáka, který je vyobrazen na novozélandské pětidolarové bankovce, jsou vědci skeptičtí. „Upřímně řečeno, tučňák žlutooký je z mého pohledu na cestě k vyhynutí,“ uvedl Thomas Mattern, odborník na tučňáky z Univerzity Otago.

 

Zdroj: seznam.cz (The Guardian)