Jdi na obsah Jdi na menu
 


Peří

♦ Anatomie (tělo)

tucnak-krouzkovy.jpg

Peří tučňáků je krátké, tuhé a husté, překrývající se jako střešní tašky odpuzující vodu. Na 1 centimetr čtvereční připadne asi 12 peříček dlouhých 2,1 až 3,6 cm (liší se druhem - např. tučňákovi oslímu roste na jednom centimetru čtverečním kůže až 28 peříček). Obecně se uvádí, že se skládá ze dvou vrstev (viz podrobný rozbor níže). První vrstva rostoucí nad kůží je tzv. prachové peří, které plní funkci termo prádla. Poté náleží druhá vrstva mastných per, které odolávají vnějším vlivům. Můžeme spatřit i sněhem zahalené tučňáky, které se musí jedině oklepat, aby jej ze sebe setřásli. Sníh na jejich těle neroztaje, neboť peří zadržuje veškeré tělesné teplo.  

Podrobný rozbor C. Williamse z Kalifornské univerzity (publikovaný v roce 2015) odhalil následující: peří tučňáka císařského má až čtyři různé vrstvy a na jednom centimetru čtverečním roste maximálně 9 per, zatímco původní nezávislé studie hovořily o dvou vrstvách peří a hustotě 12 až 15 per na cm². U dalších druhů se počítá s hustotou 11 až 46 per na centimetr čtvereční.

Peří se nejvíce podílí na izolaci před nízkými teplotami (až z 90 %). Pouze tučňák císařský má tlustou vrstvu tuku (až 4 cm), která jim napomáhá překonat nepříznivé podmínky. Podkožní vrstva tuku u ostatních druhů není primárně určena k ochraně před chladem, ale k odbourávání svalové hmoty v období hladovění. Na rozdíl od velryb nebo tuleňů, funguje tak tuk, krom tučňáka císařského, výhradně jako úschovna potravy. Jí tučňáci krmí mláďata a taktéž dodávají nutné živiny sami sobě. 

Husté opeření tučňáků

⇒ Husté voděodolné opeření tučňáků, které se nejvíce podílí na izolaci

Je pravidelně čištěno žluklým sekretem z kořene ocasu o velikosti hrášku (připomíná voskový olej). Za den tučňák nanese zhruba 100 g tohoto sekretu. Řádně promaštěné peří je plně funkční a zároveň ochráněné před plísněmi a bakteriemi. Takto chráněné peří se pak ve vodě chová jako vodotěsný neopren. 

Křídla tučňáků jsou opeřena kratší a slabší vrstvou, která umožňuje lehké manévrování při plavání (pádlování).

Barvitost se liší několika druhy jejichž rozvrh má svůj hluboký význam. Černá záda a bílá spodina - klasický "kabát" tučňáků. Černá na zádech napomáhá zachytit sluneční paprsky (vodič tepla) a taktéž umožňuje maskovat v hlubších vodách, díky čemuž jsou v temném moři přehlédnutelní pro predátory. Bílá spodina rovněž napomáhá v maskování, kdy splývá se světlou oblohou. Toto maskování je praktické i při lovu potravy, kdy jsou taktéž splynuti s okolím a kořist si je snadno splete. Protože je přirozené pro tučňáky vodní prostředí, kde tráví nejvíce času, nebylo nutné, aby bylo jejich tělo pestrobarevné.

tucnak-patagonsky.jpg

Pro vzájemnou komunikaci je efektivní především krk a hlava nad vodní hladinou. Právě proto jsou pestřeji zabarveni a tvarem odlišeni na těchto partiích (např. tučňák uzdičkový - černý pruh jako uzda kolem krku, tučňák kroužkový - bílý kroužek lemující oko, tučňák žlutooký - žlutý pruh veden přes oko a v neposlední řadě tučňáci rodu Eudyptes s chocholy). Tučňáci rodu Aptenodytes disponují nádherným zabarvením na líci a krku, žlutého, oranžového či červeného odstínu na sebe navazující. Toto specifické zbarvení slouží mimo jiné pro upoutání samiček během námluv. 

Proč peří tučňáků nezamrzne? Jakmile tučňáci vylezou z chladné vody do mrazivého vzduchu, peří na nich nezamrzá. Odborníci se původně domnívali, že je tato schopnost způsobena vlastností peří odpuzovat vodu. Ta by údajně měla sklouznout dřív, než stačí zmrznout. Výzkum vlastností vody ale ukázal, že led se může za vysoké vlhkosti a nízké teploty vytvořit i na velmi hydrofobních materiálech. Odborníci prozkoumali peří tučňáka pomocí elektronového mikroskopu a zjistili, že jsou pírka tvořena sítí rýhovaných větviček navzájem spojených drobounkými háčky. Tato struktura společně s vlastností peří odpuzovat vodu vytváří materiál, na kterém voda nezamrzne. Poblíž kořene ocasu mají navíc žlázu vylučující olej odpuzující vodu (viz výše), který si zobákem pravidelně nanáší na peří. V kombinaci s malými póry na povrchu peří to znamená, že kapky vody po něm sjedou dřív, než stihnou zamrznout.

Mohlo by Vás zajímat: Pelichání tučňáků