Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podnebí Nového Zélandu

« Tučňáci ve volné přírodě

Nový Zéland má mírné oceánské podnebí, přičemž nejsevernější část má podnebí subtropické. Roční období jsou proti Severní polokouli obrácená. Nejteplejší měsíce jsou leden a únor a nejchladnější červenec. Na Severním ostrově je průměrná teplota 18 °C a na Jižním 13 °C. Zimy jsou mírné. Převládající západní větry přinášejí celoročně bohaté srážky.

Jižní ostrov Nového Zélandu leží v mírném podnebném pásmu. Vzhledem k přímořskému klimatu jsou teploty na pevnině silně ovlivňovány teplotou vody. V létě oceán pevninu ochlazuje, protože je voda ještě poměrně studená ze zimy. V zimě ostrov naopak oceán ohřívá. Voda má vysokou tepelnou kapacitu, takže dokáže akumulovat teplo z léta do zimy. Proto jsou léta na Novém Zélandu spíše příjemně teplá než horká a zimy spíše chladné než mrazivé.

Severní ostrov má teplejší podnebí než Jižní a také mnohem menší klimatické rozdíly mezi západem a východem. Průměrné červencové teploty na západním pobřeží jsou přibližně 10–12 °C, ani nejnižší zimní teploty neklesají pod bod mrazu, maximálně tak těsně k blízkosti nuly (0–5 °C), i v zimě mohou odpoledne stoupat nejvyšší teploty k hodnotám mezi 15–20 °C (na celém ostrově). Lednové průměrné teploty jsou od 16 °C na jihu až po 20 °C na severu, nejvyšší letní teploty jsou okolo 25 °C. Ve vnitrozemí jsou průměrné červencové teploty asi o 2–5 °C stupňů nižší (5–10 °C).

Zejména Jižní ostrov a okolní subantarktické ostrovy jsou pod silným klimatickým vlivem Antarktidy. Na Chathamských ostrovech je průměrná roční teplota 12 °C, na Aucklandských ostrovech pouze 10 °C. V létě však může na ostrovech dosáhnout až 19 °C.

Na ostrově Macquarie panuje teplota maximálně 9 °C, průměrná roční teplota je 5 °C.