Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tučňáci ve volné přírodě

Ačkoli máme k jejich domovině daleko (jste-li občan/ka ČR, SK), cestujeme za poznáváním do těchto končin čím dál častěji. To s sebou přináší bohužel i negativní vlivy, které můžeme eliminovat tím, že budeme vůči divoké přírodě ohleduplní. Jenom tak nám může nabídnout veškerý svůj smysl a půvab s otevřenou náručí.

 

Buďme ohleduplní...

  • Na některých místech by jste se neměli pohybovat příliš blízko kolonie. Není vyloučeno, že Vám to bude přímo nakázáno. Nebuďte tedy rozhořčeni a vězte, že jsou to opatření, která mají pádný důvod. Pokud budete mít možnost dostat se k tučňákům blíže než na několik desítek metrů, bylo by dobré se přikrčit a případně si dřepnout. Rovněž dávejte pozor, aby jste se neocitli na frekventované "dálnici", kde by jste se tučňákům mohli zbytečně plést. 
  • Nedělejte prudké pohyby a buďte klidní (nekřičte, nepískejte apod...).
  • Nenarušujte běh v kolonii. Co tím máme namysli? Jste pouhý návštěvník a není vhodné, aby jste se snažili měnit prostředí nebo děj vzniklé situace přímo před Vámi. Narušujeme tak chod divoké přírody, jehož představitelé by byli poněkud zmatení. 
  • Nedotýkejte se tučňáků. Jsou to sice roztomilí ale pořád divocí ptáci, kteří nejsou zvyklí na lidský kontakt.

Proč? Např. studie provedená na tučňácích patagonských ukázala, že na hluk, lidský hlas a přiblížení člověka reagují zrychleným srdečním tepem, a to i ti, kteří jsou na přítomnost turistů zvyklí (leč mírnějším). Při odchytech pak byla stresová reakce u všech tučňáků stejná. Z toho odborníci vyvozují, že tučňáci jsou sice přítomností člověka stresováni, ale dokážou si na to do určité míry zvyknout. Mezi důležité faktory v rámci únosnosti patří jednak ohleduplnost turistů, tzn. při pozorování dodržovat dostatečnou vzdálenost, a následně být v klidu, nebýt hlučný a příliš "aktivní".

 

Měli byste vědět, že...

  • Tučňáci se vyskytují u pobřeží, nejdále 1-2 km od moře (výjimkou jsou nejjižnější antarktické druhy, hnízdící na ledových krách vzdálených až 100 km od pobřeží).
  • Na souš (pobřeží) vyplouvají v době rozmnožování či línání.

 

Tak tedy, kam za nimi?

Výskyt druhů, obrazem

 

Antarktida

Většina druhů tučňáků se nachází v oblasti Antarktické konvergence (v blízkosti Antarktidy a na různých subantarktických ostrovech). Pokud se tedy chystáte podniknout plavbu poblíž tohoto obrovského ledového kontinentu (či přímo s přestávkou na něm) určitě mimo jiné narazíte na několik druhů tučňáků hnízdících po okolních ostrovech (především tučňáky z rodu Eudyptes, Aptenodytes a Pygoscelis). Navíc jedině v Antarktidě se s největší pravděpodobností můžete setkat s nejpozoruhodnějším druhem - tučňákem císařským (největší žijící druh). Taková cesta je však poměrně náročná a to především z finančního hlediska. Buďte připraveni na sumu, která může v konečném součtu představovat i bezmála 200 000 Kč (cena zahrnuje letenky, pojištění, průběh a místa konání apod.). Záleží na výběru cestovní kanceláře, luxusu a délce pobytu).

Antarktida

» Zajímavosti o Antarktidě

Více se můžete dozvědět např. zde:

 

Okolí Antarktidy (subantarktické ostrovy)

V hojném počtu druhů můžeme spatřit tučňáky hlavně na Falklandských ostrovech (Falkland Island), v Jižní Georgii (South Georgia Island), Jižních Sandwichových ostrovech (South Sandwich Islands) a v Jižních Shetlandech (South Shetland Islands), celkem asi osm druhů; zejména tučňáka patagonského, oslího, skalního, žlutorohéhomagellanského či uzdičkového, a na druhém, třetím a čtvrtém jmenovaném ostrově též tučňáka kroužkového nebo dokonce císařského, ale toho spíše jen při jeho toulkách.

Subantarktické ostrovy

 

Jižní Amerika

Tučňáka magellánského můžete také každý rok spatřit u pobřeží v oblasti zvané Punta Tombo v Patagonii (Jižní Amerika, Argentina). Můžete narazit i na miliónovou kolonii tohoto druhu. Autem je tato oblast poměrně snadno přístupná. Podobně na tom budete na poloostrově Valdés. Na rozdíl od oblasti Punta Tombo je zde všechno poměrně přirozené. Na toto místo se dostanete z Buenos Aires letadlem. Dále také v okolí Punta Arenas - především dvě lokality, známější ostrov Magdalena nebo Seno Otway, kde jich pobývá také spousta (s trochou štěstí narazíte i na jiné druhy, jenž si na taková místa přišly spočinout). Jsou zde turistické okruhy a vyhlídkové přístřešky, odkud si je můžete prohlédnout z blízkosti a přitom je moc nerušit.

punta-tombo--poloostrov-valdes--punta-arenas.png

 

V oblasti západního Chile a Peru (opět jsme v Jižní Americe), se poměrně rozmanitě vyskytují dva druhy tučňáků - Humboldtův a magellanský. Tučňáka magellanského spatříte především v Chile (např. na ostrově Martillo nebo v předešle zmíněném Punta Arenas), kdežto rozšíření tučňáka Humboldtova dosahuje i západního pobřeží Peru. Jako nejjižnější bod Jižní Ameriky láká Ohňová země (Patagonie) stovky turistů ročně. Toto souostroví zvané Tierra del Fuegot tvoří přes 40 ostrovů a ostrůvků, z nich největší je Isla Grande. Léta jsou v Ohňové zemi vlhká a chladná s teplotou kolem 10 stupňů. Zimy jsou pak studenější a větrné s teplotním průměrem rovným nule. Od argentinské pevniny dělí Ohňovou zemi Magalhaesův průliv. Na těchto místech můžete narazit také na tučňáka patagonského a i na jiné druhy, které zde hodlají přezimovat.

Peru a Chile (Ohňová země)

 

Galapágy

Tučňák galapážský je nejseverněji žijící druh ze všech tučňáků. Tento druh se vyskytuje u rovníku na Galapážských ostrovech, opět při pobřežích, kde na něho tedy můžete narazit v přirozeném prostředí.

Galapážské souostroví

 

Austrálie

V Austrálii a na Novém Zélandě můžete narazit na nejmenšího tučňáka na světe, na tučňáka nejmenšího. V Austrálii - na ostrově Phillip Island v blízkosti Melbourne (jihovýchodně od Melbourne) - je postavena vyhlídková plošina pro turisty, kteří především v nočních hodinách (tučňák nejmenší žije nočním životem) pozorují, jak se život v kolonii náhle probudil. Dostanete se k nim poměrně blízko. Přesto se stále musíte ovládnout a nedělat nic, co by chod kolonie narušilo. Pro jisté opatření byla vystavena oplocená trasa (40 cm vysoké dřevěné kolíky), kde jste od tučňáků korektně odděleni. Slýchá se, že je zde zakázáno tučňáky dokumentovat (fotografovat).

phillip-island.png

 

Nový Zéland

Řada druhů, včetně tučňáka nejmenšího, si osvojila též nedaleko vzdálený Nový Zéland. Na těchto dvou velkých ostrovech (jednoduše nazvaných Severní a Jižní), menších ostrůvcích a na pevnině v blízkém okolí (Stewartův ostrov, ostrovy Snares, Campbellův ostrov, Aucklandovy ostrovy, ostrovy Protinožců, souostroví Bounty, Chathamovy ostrovy, aj.) hnízdí asi tři druhy tučňáků, tučňák novozélandský, žlutooký a již zmíněný tučňák nejmenší, ale spatřit zde můžeme ještě tučňáka snárského, chocholatého, skalního a taktéž tučňáka královského (toho především na ostrově Macquarie).

Nový Zéland a okolí

 

Jižní Afrika

Tučňáky můžete také spatřit u některých pláží v Jižní Africe. Kupříkladu v Lambert's Bay, což je oblast nacházející se přibližně 250 km severně od Kapského města (Cape Town). Dále také jižním směrem zhruba 50 km od Kapského města na plážích "balvanů" (Boulders Beach - městečko Simon’s Town). Vzácněji se vyskytují také v oblasti Namibie, Angole nebo protilehlém Mosambiku. Na těchto místech se vyskytuje - hnízdí - pouze tučňák brýlový. Ojediněle se na těchto místech může ukázat několik dalších tučňáků, jsou to však jen výletníci, kteří se zatoulali během mimohnízdního období.

Jižní Afrika