Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trávicí soustava

♦ Anatomie (kostra)

Tučňáci mají neobvykle dlouhý jícen a proto se jejich žaludek - velký svalový vak vyplněný žlázami - nachází velmi nízko v těle, prakticky mezi koleny. Někteří tučňáci polykají malé oblázky (kamínky z pobřeží), které jim napomáhají v trávení a rozmělňování potravy, někdy tak dostávají i parazity z trávicího traktu. Kořist nerozkoušou, protože nemají zuby a tak putuje dlouhým jícnem celá trávicím ústrojím. Jícen produkuje hlen, který změkčuje a zvlhčuje potravu jako příprava pro mechanické a chemické trávení v dolní části trávicího traktu. Jestliže je svalnatý žaludek prázdný, prochází potrava jícnem přímo do žaludku. Teprve po naplnění žaludku se začíná potrava ukládat (tvorba tukové zásoby, potrava pro potomky). Játra a slinivka břišní produkují potřebné prvky na podporu trávení, jakož jsou hydrogenuhličitany regulující kyselost v žaludku, rovněž dodávající enzymy pro trávení. Odtud putuje téměř stravitelná potrava do střev, kde jsou zbývající nevhodné složky roztříděny a opustí tělo kloakou - vylučováním.

Nedávný výzkum francouzských vědců ukázal, že si tučňáci patagonští dovedou usměrnit PH (kyselost) jejich žaludku, aby se zabránilo rychlému rozkladu potravy. Další studie přišla na to, že v žaludku využívají bakterie, které jim záměrně zabraňují strávit potravu, když ji dlouhodobě uchovávají.

Trávicí soustava