Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vývoj ptáků a evoluce tučňáků

♦ Vývoj a vymřelé druhy

Podle paleontologů vývoj samotných ptáku započal z plazů asi před 150 - 200 miliony lety, tedy začátkem druhohor. Jeden by řekl, že jsou ptáci blíže příbuzný savcům, pocházející ze stejné vývojové větve, protože mají plno společných znaků: péče o vejce a mláďata (např. ježura australská), regulovaná tělesná teplota, čtyřdílné srdce, zcela oddělené komory, jediná aorta či vnitřní ucho podobné savčímu. Pravda to ale není.

Země před 200 miliony lety

Důkazem, že se jedná o oddělený vývoj z plazů, se stal významný objev Archaeopteryxe (viz obrázek níže), který představuje pomyslný most mezi živočišnými plazy a ptáky. Charakteristický byl především svými opeřenými křídly, které ptáci, včetně tučňáků, obnovují každý rok. To byl podstatný krok v evoluci takovýchto tvorů, kteří měli kralovat obloze. U létajících plazů se jednalo pouze o křídla potažená kožní blánou a z konstrukčního hlediska to nebylo nejšťastnější řešení, neboť jakékoli poškození nosného prstu, obzvláště jeho zlomení, bylo pro ptakoještěra osudné.

Archaeopteryx (možná podoba)

Dnešní výkyvy teplot i směry větrů jsou zcela jiné než v prehistorické době. Dnes existují velké rozdíly mezi teplotami na rovníku a na severním a jižním pólu. V dávných dobách neexistovaly ledové polární čepičky a teplotní rozdíly na celé Zemi byly malé. To proto, že jediný obrovský superkontinent těch dnů zjednodušil proudění vzduchu větrů, takže počasí bylo prostší a mnohem rovnoměrnější než dnes. Tyto zeměpisné podmínky samozřejmě ovlivňovaly rostliny a živočichy své doby, stejně jako se moderní říše rostlin a živočichů přizpůsobuje dnešním podmínkám. Dnešní fauna je skutečně adaptovaná na určité podnebí. Kdysi existovalo jen málo geografických bariér.

Tím pádem ani taková Antarktida nebyla odjakživa pokryta ledem, jak se předpokládalo. Roku 1991 antarktický tým vědců, nalezl zkameněliny listů pouhých 400 km od jižního pólu. Před takovými 35-50 miliony lety byste klidně mohli odjet na Antarktidu na příjemnou dovolenou. Její břehy totiž lemovaly palmy a teplota zde dosahovala průměru kolem 15-20 stupňů Celsia. Vědci tvrdí, že ještě i před 3 miliony lety byl takzvaný "bílý kontinent" místy zalesněný. V kombinaci s jinými indikacemi poukazují vědci na teorii, že Antarktida má velmi bohatou klimatickou historii.

Samotná evoluce tučňáků začala v paleocénu, asi před 65 - 70 miliony lety.

Za zhruba 70 milionů let se tak vyvinulo několik forem tučňáků přizpůsobených právě určitému podnebí a potřebám (velikost, zbarvení opeření, vrcholná adaptace k pobytu pod vodou...viz vymřelé druhy).

Oproti tučňákům je člověk jako "maličké dítě", jenž na světě existuje pouhých 2 - 5 milionů let.

———————————————————————————————————————————————————————

►► Vývoj ptáků a evoluce tučňáků » Jsou tučňáci skutečně ptáci?