Jdi na obsah Jdi na menu
 


Severní polokoule

Tučňáci nežijí na severní polokouli

Na Severní polokouli se tučňáci nevyskytují!

Tučňáci nežijí ve volné přírodě v jakémkoli místě severní polokoule. Nevyskytují se tedy na kontinentě Severní Ameriky, Evropy a Asie. Nežijí ani v arktických oblastech severního pólu (tj. v Grónsku). Tučňáci žijí v severní polokouli pouze v zoologických zahradách. Nejsevernější kolonie tučňáků se nachází na Galapážských ostrovech. Na těchto ostrovech v blízkosti rovníku přežívají také proto, protože současný Humboldtův proud přináší chladné vody z Antarktických vod, které jsou bohaté na živiny (potravu).