Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč tučňáci nežijí na severní polokouli?

♦ Vývoj a vymřelé druhy

Jižní pól, antarktická konvergence - bohatá mořská pastvina

antarkticka-konvergence.jpg

Než se budeme zabývat okolnostmi severní polokoule, prvně je třeba si také vysvětlit, z jakých podstatných důvodů se tito ptáci hojně vyskytují právě na polokouli jižní. Antarktická konvergence (oblast kolem Antarktidy) patří k nejbohatším a nejproduktivnějším mořím na naší Zemi. Hromadně se zde vyskytuje a množí plankton, který je magnetem pro milióny dalších mořských živočichů (především korýšů a tím i ryb všeho druhu). Této obrovské koncentrace živin (ryb, korýšů aj.) musí živočichové, kteří by se zde mohli angažovat vlivem potravního řetězce, logicky využít. Nelze se tedy divit, že se dnes spousta živočichů značně přizpůsobila mořskému nebo pevninskému životu poblíž mrazivé Antarktidy na jižní polokouli. Především to jsou zástupci ptačí říše (albatrosi, chaluhy, racci, buřňáci aj.) nebo mořští savci (tuleni, lachtani, kosatky, plejtváci aj.). Díky chladným oceánským proudům (hlavní Humboldtův a Benguelenův) jsou na potravu bohaté taktéž severnější moře, čímž se rozšířilo působení úživné mořské koncentrace v podstatě po celé jižní polokouli. Tato skutečnost jen utužila výskyt živočichů, a umožnila jej navíc zřetelně navýšit. Není se tedy čemu divit, že tučňáci, kteří se vrcholně přizpůsobili k pobytu ve vodním prostředí byli jasnou volbou pro zdejší život, tedy život na jižní polokouli. Díky chladným proudům (viz výše) se tučňáci dostali i k rovníku (např. tučňák galapážský žijící na Galapážský ostrovech) a přirozeně se rozšířily přímo i v Antarktidě.

 

Severní pól? Grónsko? Tam jsou přece medvědi!

Proč například nežijí v Grónsku, kde panují rovněž chladné podmínky? Vzpomeňme si na obyvatele tohoto nehostinného ostrova a postačí nám k odpovědi jedna z největších šelem vůbec – lední medvěd. Hnízdění v blízkosti ledních medvědů by bylo jednoduše řečeno katastrofální. V krajních případech má tučňák problém s nemotorným tuleněm na souši v Antarktidě, jak by se pak měl vyrovnat rychlému pohybu medvědů? Spousta tučňáků by padla jako nevinná nemotorná oběť hladovým krkům, při jejich těžkém rozmnožování na pobřeží, kde potřebují klid a prostor (a to právě tučňáci žijící v chladných oblastech – např. tučňák císařský). Ovšem nejen lední medvěd by byl nemilosrdnou překážkou, dále to může být i vlk či polární liška, která by si i s nemotorným dospělcem na souši určitě poradila. Na protipólu, tedy v Antarktidě takové predátory nemají. Dospělci na souši téměř žádné (pro slabší jedince může být nepřítelem např. chaluha či obrovský buřňák, ale je to úplně jiné "kafíčko" než třeba lední medvěd).

Medvěd lední

Chcete si tento obrázek nastavit jako tapetu na plochu (wallpaper)? V maximálním rozlišení jej naleznete zde 

⇒ Medvěd lední je velký druh medvěda typický pro severní polární oblasti. Oproti ostatním druhům vládne užšímu ekologickému niku, na které se výborně adaptoval tělesnými vlastnostmi uzpůsobenými na nízké teploty... více v internetové encyklopedii, na jejímž obsahu se výrazně podílel autor těchto stránek Tomáš Bartoš.

 

Důvodem toho, proč žijí lední medvědi a tučňáci na opačných pólech země, je pravděpodobně odlišné rozšíření předků z nichž se oba druhy vyvinuly. Předci ledního medvěda se nevyskytovali v oblastech, které tučňáci nyní obývají nebo kdysi obývali. Tuto skutečnost můžeme nazvat jakousi geografickou bariérou – samotná příroda zabránila rozšíření takto nebezpečného predátora tam, kde symboličtí obyvatelé jižního pólu, tedy tučňáci, nemají sebemenší možnost se ubránit (viz výše).

 

Ostrovy a pobřeží severní polokoule

severni-pobrezi.jpg

Proč vůbec nehnízdí na severní polokouli je pravděpodobně způsobeno tím, že je nad rovníkem většina ostrovů obklopena vysokými útesy, které by ani tak zdatní ptáci jednoduše nezdolali. Především by se nemohli rozmnožovat. Bez suché a pevné půdy žít tučňáci jednoduše nemohou.

——————————————————————————————————————

Proč tučňáci neumí létat? « Proč tučňáci nežijí na severní polokouli? » Fosílie (vymřelé druhy)