Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč tučňáci nežijí na severní polokouli?

♦ Vývoj a vymřelé druhy

Oblast okolo jižního pólu, Antarktida (antarktická konvergence)  bohatá mořská pastvina

antarkticka-konvergence.jpg

Než se budeme zabývat okolnostmi severní polokoule, prvně je třeba si také vysvětlit, z jakých podstatných důvodů se tito ptáci hojně vyskytují právě na polokouli jižní.

Antarktická konvergence (oblast kolem Antarktidy) patří k nejbohatším a nejproduktivnějším mořím na naší Zemi. Hromadně se zde vyskytuje a množí plankton, který je magnetem pro milióny dalších mořských živočichů (především korýšů a tím i ryb všeho druhu). Této obrovské koncentrace živin (ryb, korýšů aj.) musí živočichové, kteří by se zde mohli angažovat vlivem potravního řetězce, logicky využít. Nelze se tedy divit, že se dnes spousta živočichů značně přizpůsobila mořskému nebo pevninskému životu poblíž mrazivé Antarktidy na jižní polokouli. Především to jsou zástupci ptačí říše (albatrosi, chaluhy, racci, buřňáci aj.) nebo mořští savci (tuleni, lachtani, kosatky, plejtváci aj.). Díky chladným oceánským proudům (hlavní Humboldtův a Benguelenův) jsou na potravu bohaté taktéž severnější moře, čímž se rozšířila úživná mořská koncentrace v podstatě po celé jižní polokouli. Tato skutečnost tak zajistila domov řadě živočichům (včetně těch zmíněných výše) a navíc v hojných počtech. Není se tedy čemu divit, že tučňáci, kteří se vrcholně přizpůsobili k pobytu ve vodě, byli jasnou volbou pro zdejší život, tedy život na jižní polokouli. Díky chladným proudům (viz výše) se tučňáci dostali až k rovníku (např. tučňák galapážský žijící na Galapážský ostrovech) a jejich domovinou se přirozeně stala též Antarktida.

 

Oblast okolo severního pólu  Arktida (Grónsko)? Tam žijí medvědi!

Proč tučňáci nežijí v Arktidě (či přímo v Grónsku), kde panují rovněž chladné podmínky? Vzpomeňme si na obyvatele této polární oblasti a postačí nám k odpovědi jedna z největších šelem vůbec – lední medvěd. Hnízdění v blízkosti ledních medvědů by bylo jednoduše řečeno katastrofální. V krajních případech má tučňák problém s nemotorným tuleněm na souši v Antarktidě, jak by se pak měl vyrovnat rychlému pohybu medvědů? Tučňáci by byli snadno dopadeni (na souši jsou neobratní a uletět nemohou) při jejich těžkém rozmnožování na pevnině, při kterém potřebují klid a prostor (a to právě tučňáci žijící v chladných oblastech – např. tučňák císařský). Ovšem nejen lední medvěd by byl nemilosrdnou překážkou, dále to může být i vlk či polární liška, kteří by si i s těžkopádným dospělcem určitě poradili. Na protipólu, tedy v Antarktidě, takové predátory nemají. Dospělí tučňáci na pevnině téměř žádné (pro slabší jedince mohou býti nepřítelem např. chaluha či obrovský buřňák, ale ty nelze srovnávat kupříkladu s ledním medvědem).

Medvěd lední vs tučňák

Důvodem toho, proč žijí lední medvědi a tučňáci na opačných pólech země, je pravděpodobně odlišné rozšíření předků z nichž se oba druhy vyvinuly. V době, kdy se medvědi vyvinuli z malých savců, byla Antarktida již oddělena od jiných kontinentů a medvědi lední nikdy nevstoupili na jižní pól (předci ledního medvěda se nevyskytovali v oblastech, které tučňáci nyní obývají nebo kdysi obývali). Tuto skutečnost můžeme nazvat jakousi geografickou bariérou – samotná příroda zabránila rozšíření takto nebezpečného predátora tam, kde symboličtí obyvatelé jižního pólu, tedy tučňáci, nemají sebemenší možnost se ubránit (viz výše).

Tučňák a medvěd lední

⇒ Tučňáci a lední medvědi se mohou tváří v tvář střetnout leda v zoologické zahradě. Leckteří umělci a ilustrátoři (obzvláště knih pro děti) však skutečnost, že tato zvířata žijí odděleně na opačných pólech zeměkoule, velmi rádi popírají a tučňáky si s oblibou spojují s Arktidou a ledními medvědy. At už omylem nebo cíleně, širokou veřejnost a především pak malé děti tím poměrně matou.

⇒ Medvěd lední je velký druh medvěda typický pro severní polární oblasti. Oproti ostatním druhům vládne užšímu ekologickému niku, na které se výborně adaptoval tělesnými vlastnostmi (fyziologickými i fyziognomickými) uzpůsobenými na nízké teploty... více v internetové encyklopedii, na jejímž obsahu se výrazně podílel autor těchto stránek Tomáš Bartoš.

Vše o medvědovi ledním
Vše o medvědovi ledním >>

 

Ostrovy a pobřeží na severní polokouli

severni-pobrezi.jpg

Proč vůbec nehnízdí na severní polokouli je pravděpodobně způsobeno tím, že je nad rovníkem většina ostrovů obklopena vysokými útesy, které by ani tak zdatní ptáci jednoduše nezdolali. Především by se nemohli rozmnožovat. Bez suché a pevné půdy žít tučňáci jednoduše nemohou.

 

 

 

—————————————————————————————————————————————————————————

Proč tučňáci neumí létat? « Proč tučňáci nežijí na severní polokouli? » Fosilie (vymřelé druhy)
 
 
Mohlo by vás zajímat: