Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč tučňáci nežijí na severní polokouli?

Z menu → Vývoj a vymřelé druhy

Jižní pól, antarktická konvergence - bohatá mořská pastvina

antarkticka-konvergence.jpg

Než se budeme zabývat okolnostmi severní polokoule, prvně je třeba si také vysvětlit, z jakých podstatných důvodů se tito ptáci hojně vyskytují právě na polokouli jižní. Antarktická konvergence (oblast kolem Antarktidy) patří k nejbohatším a nejproduktivnějším mořím na naší Zemi. Hromadně se zde vyskytuje a množí plankton, který je magnetem pro milióny dalších mořských živočichů (především korýšů a tím i ryb všeho druhu). Této obrovské koncentrace živin (ryb, korýšů aj.) musí živočichové, kteří by se zde mohli angažovat vlivem potravního řetězce, logicky využít. Nelze se tedy divit, že se dnes spousta živočichů značně přizpůsobila mořskému nebo pevninskému životu poblíž mrazivé Antarktidy na jižní polokouli. Především to jsou zástupci ptačí říše (albatrosi, chaluhy, racci, buřňáci aj.) nebo mořští savci (tuleni, lachtani, kosatky, plejtváci aj.). Vzhledem k tomu, že se tato oblast díky chladným oceánským proudům (hlavní Humboldtův a Benguelenův) dostala až k rovníku, jsou jimi severněji položená moře na jižní polokouli omývány a rozšířilo se tak působení životadárné mořské koncentrace téměř po celé jižní polokouli. Tato situace jen utužila výskyt živočichů a umožnila jej i značně zvýšit. Není se tedy čemu divit, že tučňáci, kteří se vrcholně přizpůsobili k pobytu ve vodním prostředí, byli jasnou volbou pro zdejší život, tedy život na jižní polokouli. Díky chladným proudům (viz výše) se tučňáci dostali i k rovníku (např. tučňák galapážský na Galapážský ostrovech) a přirozeně se rozšířily přímo i v Antarktidě.

 

Severní pól? Grónsko? Tam jsou přece medvědi!

medved-ledni.jpg

Proč například nežijí v Grónsku, kde panují rovněž chladné podmínky? Vzpomeňme si na obyvatele tohoto nehostinného ostrova a postačí nám k odpovědi největší šelma vůbec - lední medvěd. Hnízdění v blízkosti ledních medvědů by bylo jednoduše řečeno katastrofální. V krajních případech má tučňák problém s nemotorným tuleněm na souši v Antarktidě, jak by se pak měl vyrovnat rychlému pohybu medvědů? Spousta tučňáků by padla jako nevinná nemotorná oběť hladovým krkům, při jejich těžkém rozmnožování na pobřeží, kde potřebují klid a prostor (a to právě tučňáci žijící v chladných oblastech - např. tučňák císařský). Ovšem nejen lední medvěd by byl nemilosrdnou překážkou, dále to může být i vlk či polární liška, která by si i s nemotorným dospělcem na souši určitě poradila. Na protipólu, tedy v Antarktidě takové predátory nemají. Dospělci na souši téměř žádné (pro slabší jedince může být nepřítelem např. chaluha či obrovský buřňák, ale je to úplně jiné "kafíčko" než třeba lední medvěd).

Důvodem, proč lední medvědi a tučňáci žijí na opačných pólech Země, je odlišné rozšíření předků, z nichž se oba druhy vyvinuly. Předci ledního medvěda se nevyskytovali v oblastech, které tučňáci nyní obývají nebo kdysi obývali. Takováto skutečnost se nazývá geografická bariéra - příroda oddělila netypické predátory od vývojově slabších živočichů, kteří by se v opačném případě neměli jak bránit (viz výše).

 

Ostrovy a pobřeží severní polokoule

severni-pobrezi.jpg

Proč vůbec nehnízdí na severní polokouli je pravděpodobně způsobeno tím, že je nad rovníkem většina ostrovů obklopena vysokými útesy, které by ani tak zdatní ptáci jednoduše nezdolali. Především by se nemohli rozmnožovat. Bez suché a pevné půdy žít tučňáci jednoduše nemohou.

——————————————————————————————————————

Jsou tučňáci skutečně ptáci? « Proč tučňáci nežijí na severní polokouli? » Fosílie (vymřelé druhy)