Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kořist

♦ Potrava

Kořist

Příkladný obsah jídelníčku: A - sardinka, B - ančovička, C - sépie, D - sleď, E - chobotnice, F - oliheň, G - kril (souhrnné označení pro malé býložravé korýše), H - měkkýš v ulitě

————————————————————————————————————————————————————————

Tučňáci se živí především různými mořskými rybami v přibližné velikosti od 10 do 270 mm (např. ančovičkami, sledi, sardinkami, treskami, šproty, krunýřovkami, lampovníky, plošci, moridami, písečníky, stříbrnicemi aj.). Stravu konkrétního druhu můžete zjistit v článcích jednotlivých druhů v kolonce Potrava - viz Systematika a druhy.

Některé druhy tučňáků si pochutnávají také na korýších, menších chobotničkách a jiných hlavonožcích (kril, oliheň, měkkýš, sépie či krakatice),

Tučňáci žijící v mírném až subtropickém pásmu (druhy rodu Eudyptes, Eudyptula, Megadyptes a Spheniscus- loví převážně různé druhy ryb a měkkýše.

Tučňáci antarktičtí a subantarktičtí (druhy rodu Aptenodytes a Pygoscelis) -  loví nejen ryby ale často také kril (souhrnné označení pro malé býložravé korýše), nebo menší druhy chobotnic.

» Přehled druhů

Množství potravy, které tučňák za den naloví se přirozeně liší velikostí tučňáka (druhem) a složitostí životního cyklu. Například tučňák Humboldtův by měl pro dobrou tělesnou kondici nalovit přibližně 400 až 500 gramů potravy denně. Např. mláďata tučňáků kroužkových rychle dospívají a při krmení mohou naráz spořádat až 30 % své hmotnosti - to je jak kdyby 75 kilový člověk pozřel na posezení 23 kg jídla.

V době, kdy jsou na pevnině a líná jim peří, jsou schopni dlouhodobě hladovět. Takový tučňák císařský hladoví až 4 měsíce, kvůli jeho složitému rozmnožovacímu cyklu. Vydržet dlouhé měsíce bez jídla dokážou díky silné subdermální (podkožní) vrstvě tuku.

Jelikož tučňáci nemají zuby, polykají kořist v celku. Kývají až třesou hlavou tak, že celá sklouzne do žaludku, který mají prostorně uzpůsoben. Ulovená potrava je pak pohlcena ihned pod vodou, přičemž ryby a chobotnice jsou pojídány hlavou napřed, díky čemuž jejich ploutve nebo chapadla neuvíznou v jícnu (uzavírají se k tělu kořisti). Při polykání nemusí být kořist usmrcena, a tak se ještě živá následně udusí a rozloží v žaludku

Trus tučňáků (zvané Guáno) ve velkých koloniích opravdu pocítíte (nejen na základě jejich potravního stylu - pojídáním mořských živočichů). Za normálních podmínek je tučňák schopen vyprodukovat až dva kilogramy trusu za jeden týden.

 

Přečtěte si také: Mořská strava - fytoplankton a zooplankton