Jdi na obsah Jdi na menu
 

TUČŇÁK KRÁLOVSKÝ

Obrazek

Roční cyklus:

Roční cyklus

Legenda

Latinský Název: Eudyptes schlegeli

Objevení: Objeven roku 1876 Otto Finschem. Vědecký název získal na počest německého zoologa Hermanna Schlegela.

Světová populace: stabilní | roku 1984 až 1985 odhadováno 850 000 hnízdících párů jejichž stav je do dnes zjevně podobný. 

Délka života: přibližně 20 let

Průměrná výška: 70 cm

Průměrná váha: 6 kg

Hnízdění: hnízdí převážně na ostrově Maquarie. Spatřen byl ale i na březích Nového Zélandu, Austrálie nebo Antarktidy. Buďto se jednalo pouze o tuláky, nebo o menší skupinu spíše zmatených mladistvých. V těchto oblastech totiž tučňák královský obvykle přečkává zimu, a v období rozmnožování migruje na již zmíněný ostrov Maquarie. Avšak jsou známy drobné kolonie na vzdálených ostrovech Campbellových a Kerguelenech, nebo dokonce až v Jižní Georgii. Dost často se ale v takových případech jedná pouze o záměnu s tučňáky žlutorohými. Řada jedinců do jiných oblastí s největší pravděpodobností zatoulají, ale ať už z jakéhokoli důvodu, prozatím se v žádném případě nejedná o populaci významnou, nebo trvale hnízdící.

Habitat: přebývá na plážích nebo na holých svazích pokrytých nejrůznější vegetací. Může hnízdit také na skalnatých útesech. Na moři bývají každoročně až 7 měsíců.

Potrava: jako technicky vybavený plavec se tučňák královský živí potravou z moře. Primárně pak různými korýši a krilem, např. krunýřovkou krillovou (Euphausia superba) či druhem Euphausia Valentine. Jeho jídelníček tvoří ale i různé druhy mořských ryb, jako třeba Electronna carlesbergi z čeledi lampovníkovitých nebo Magnesudis prionosa. Zřídka uloví taktéž chobotnici, především pak zástupce rodu Moroteuthis.

Tučňák královský má především vynikající zrak, s kterým vidí i v hluboké vodě prakticky za tmy. Jeho rohovky jsou ploché, díky čemuž mnohem lépe zaostřuje světlo. Když se nachází pod vodou, vnímá pouze nuance takových barev, které v moři převládají, především tedy zelenou, modrou či fialovou, a třeba červenou nerozeznává vůbec. Díky tomuto přizpůsobení se ve vodě mnohem lépe orientuje. Obvykle se pohybuje v hloubkách od 6–32 metrů, ale dokáže se potopit do hloubky větší jak 200 metrů.

Kolonie: vytváří ohromné kolonie (až o 500 000 jedincích). 

Období rozmnožování: od září až října do února až března

Inkubace vajec: přibližně 35 dní. O inkubaci se rodiče střídají.

Počet vajec: zpravidla dvě vejce 

Hnízda: ano. Hnízdo si staví v podobě mělké díry v písku, kam pokládají rostliny a kameny. Někteří si hnízdo nestavějí. Hnízda jsou velmi těsná a proto dochází k šarvátkám o hnízdní oblasti.

Chov vylíhlého mláděte: přibližně dva měsíce. V péči se střídají oba rodiče.

Pohlavní dospělost: ve třech až čtyřech letech

Monogamie: trvalá (partnerské soužití nejčastěji od tří do šesti chovných sezón)

Přirození predátoři: dospělci nemají na souši prakticky žádné nepřátelé. Dokonce ani ze strany invazivní druhy živočichů, jenž byli z ostrova vymýceni. Na pozoru se musí mít pouze při pobytu na moři, před některými druhy kytovců nebo ploutvonožců. Mláďata jsou ale ohrožovány mořskými dravými ptáky, jako třeba chaluhou subantarktickou (Catharcts lonnbergi).

Ohrožení: tučňák královský není zatím zařazen do kategorie ohrožených druhů, ale v současnosti je podle IUCN zařazen mezi druhy téměř ohrožené; dříve byly loveny hlavně pro olej a v roce 1870 Tasmánská vláda vydala licenci povolující lov tučňáků královských, ale pouze do určitého množství, v tomto případě maximálně 150 000 tučňáků na rok. Po ukončení této vyhlášky, v letech 1919–1920, se populace tučňáků královských obnovila, a na ostrově Macquarie dosáhla mezi lety 1984–1985 zhruba 850 000 párů. K roku 2017 je populace stabilní, a dle mezinárodního svazu ochrany přírody hnízdí pravidelně na tomto ostrově obdobný počet ptáků.

Není ohrožen žádnou přímou hrozbou. Invazivní druhy živočichů byli pro zachování zdejší fauny a flóry z ostrova odstraněny; divoké kočky (Felis catus) již v roce 2001, a další nepůvodní obyvatelé jako krysa obecná (Rattus rattus), chřástal weka (Galliralus australis) či králík evropský (Oryctolagus cuniculus), byli roku 2014 vyhubeni za pomocí pesticidů.

V budoucnosti může populaci těchto tučňáku ohrozit kolísává potravní dostupnost vlivem komerčních rybolovů, nebo v důsledku globálního oteplování a následných klimatických změn. V neposlední řáde může znamenat hrozbu turistický rozmach, který by opakovaně narušoval obvyklý běh kolonie.

Studie francouzských a japonských vědců, zveřejněná roku 2015 v časopise Nature Communications, ukazuje, jak klimatické anomálie velkého rozsahu mohou ovlivnit hledání potravy a demografii tučňáků (někdy stačí i sebemenší známky oteplování planety). Vědci konstatovali, že v roce 1997 posunulo mimořádné zvýšení teploty povrchové vody kolem Crozetových ostrovů polární frontu daleko na jih. Průměrná vzdálenost (asi 600 kilometrů), kterou urazí tučňáci odchovávající mláďata, se toto léto ve srovnání s běžnými roky zdvojnásobila. Tučňáci se museli potápět až do hloubky 170 metrů, tedy o 30 metrů více než obvykle, aby nalezli potravu. Pro mnohé z nich bylo toto léto vražedné; reproduktivní populace klesla o 34 % a trvalo pět let, než dosáhla dřívější úrovně. Zvýšení teploty o dva až tři stupně v roce 1997 na Crozetových ostrovech odpovídá tomu, co předpovídají klimatické scénáře v regionu na 50 let dopředu.

Zajímavosti:

Tohoto tučňáka neuvidíme do dnes v žádné Zoologické zahradě (k roku 2017).

Obecně tučňáci z rodu Eudyptes bývají dosti agresivní. Je to dáno jejich životem kdy jsou nuceni často obhajovat hnízdní oblasti, které jsou velmi těsné. Vyvinul se jim také silnější zobák.

Tito tučňáci jsi zvyklý hnízdit na strmých, špatně přístupných skalnatých útesech. Podobně jako ostatní druhy z rodu Eudyptes, také jsou proto náležitěji vyvinuti.

Tento tučňák je často zaměňován s tučňákem císařským nebo patagonským.

Od ostatních z jeho rodu se liší bílým zbarvením krku a tváře. Ostatní je mají černé, nebo černošedé.

——————————————————————————————————————

Wikipedie

Podrobnější i totožné informace naleznete v internetové encyklopedii Wikipedie - tučňák královský. Obsah článku je většinovým dílem autora, kterým je Tomáš Bartoš.