Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tučňáci v zoo

Díky existenci zoologických zahrad se podařilo zachránit již řadu vymírajících druhů živočichů. Vůbec první zoologická zahrada vznikla ve Vídni (Rakousko) – Schönbrunn, a stále existuje. Založena byla již v roce 1752 Františkem Štěpánem Lotrinským, manželem Marie Terezie, a až do 19. století byla určena především pro členy habsburského dvora. Více o této zoo zde. Termín „zoologická zahrada“ se poprvé objevil v roce 1828 a roku 1830 se ujalo i zkrácené označení „zoo“.

České republice se k lednu 2024 chová v zoologických zahradách tučňák Humboldtův a tučňák brýlový (seznam konkrétních míst naleznete níže). Chováme je např. v rámci programu EEP – tj. Evropský záchovný program, tedy společný projekt evropských zoologických zahrad, jehož podstatou je spolupráce při chovu některých ohrožených druhů zvířat. Jeho činnost zajišťuje Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (více info). Ve Spojených státech spadají do programu SSP (Species Survival Plan). Cílem je nejen chránit doposud žijící divokou populaci (osvětou, finanční podporou, různými programy apod.), ale také vytvořit záložní populaci pro případ, že by tučňáci v divoké přírodě vyhynuli.

Jedná se o méně náročné zástupce. Nevyžadují obzvláště nízké teploty a lze je tak umístit do venkovního výběhu. Tito tučňáci snesou jak naše tropické teploty, tak zimy do -17 °C. Poměrně dobře se množí.

Tučňák Humboldtův zastupuje asi nejvyšší procento z chovaných druhů tučňáků v zajetí. Najdeme jej v přibližně 140 evropských zoo, v Česku ve čtyřech (viz níže).

 

CZ Tučňáky v Česku uvidíme v:

  • ZOO Praha - chovaný druh: tučňák Humboldtův, web: www.zoopraha.cz  
  • ZOO Liberec - chovaný druh: tučňák Humboldtův, web: www.zooliberec.cz
  • ZOO Zlín (zámek Lešná) - chovaný druh: tučňák Humboldtův, web: www.zoozlin.eu/zoo-zlin-family
  • ZOO Plzeň - chovaný druh: tučňák Humboldtův, web: www.zooplzen.cz
  • ZOO Ústí nad Labem - chovaný druh: tučňák brýlový, web: www.zoousti.cz / Slavnostní představení veřejnosti
  • ZOO Dvůr Králové nad Labem - chovaný druh: tučňák brýlový, web: www.safaripark.cz / Koncem června roku 2022 do zoo dorazilo 24 tučňáků z Nizozemska. Nová expozice, momentálně největší v Česku i na Slovensku, se oficiálně otevřela v pondělí 11. července 2022.

Chov plánují:

 

SK Tučňáky na Slovensku uvidíme v: 

————————————————————————————————————————————————————————

Tučňáci oslí v zoo

⇒ Odborné instituce jako zoologické zahrady jsou velmi závislé na široké veřejnosti. Předně díky Vám, lidem, kteří je chodí navštěvovat, jsou schopni zafinancovat náročný chov živočichů. Ti totiž vyžadují sofistikované prostředí a podmínky doslova šité na míru. Dostali jste rodinnou vstupenku zdarma? Blýskněte se ušlechtilým gestem a překvapte pokladní tím, že chcete vstupné i přesto zaplatit. Instituce a oblíbení miláčci, jejichž obrázky máte v mobilu, Vaši pomoc skutečně potřebují. Pomoci můžete samozřejmě i jinak. Veškeré informace naleznete na oficiálních stránkách každé zoo. (Na obrázku tučňáci oslí v zajetí.)

————————————————————————————————————————————————————————

Jak složité je chovat tučňáky v zajetí?

V zoologických zahradách se chovají převážně druhy z teplejších oblastí, jako je tučňák Humboldtův z Jižní Ameriky nebo tučňák brýlový z Jižní Afriky. Velké druhy pocházející z Antarktidy se chovají méně. Jsou totiž velmi nároční na čistotu vzduchu a často trpívají plísňovými záněty plic způsobené plísněmi rodu Aspergillus. Vyžadují speciální pavilóny s klimatizací a chlazením vody a vzduchu. Ze 17 druhů tučňáků se v zajetí pravidelně chová jen asi 4 až 5 druhů. Někteří se dobře množí.

Priority popsané níže jsou jen střípky toho, s jakými starostmi se zoologické zahrady potýkají při zachování ohrožených druhů živočichů (v našem případě tučňáků). Hlavním problémem je vytvořit vhodné životní podmínky, dále opatřit kvalitní potravu a konečně zajistit pravidelné rozmnožování.

Voda - jako mořští obyvatelé mají tučňáci vysoké nároky na čistotu vody, která by měla být doslova pramenitě čistá a neobsahovat škodné chemické složky. Horší kvalita vody, která se i kvůli způsobu života tučňáků na rozdíl od moře v ohraničeném bazénu snadno kazí, může způsobit nemoci. Ani naše čistá voda, kterou pijeme, nemůže být bez nějakých opatření použita. Obsahuje větší množství chlóru, na který jsou tučňáci velice citliví (mohli by i oslepnout). Voda musí být případně neustále filtrována a rozprašována. Technologie na úpravu vody jsou jedny z nejdražších.

Ovzduší - nelze tučňáky chovat v našem ovzduší bez některých i nákladných opatření (filtrování prašného vzduchu, inhalování - převážně narozených mláďat, dávkování různými tabletami apod.). Musíme si totiž uvědomit, že tučňáci jsou obyvatelé čistých moří, kde se vyskytuje potřebná cirkulace vzduchu. Vzduch, který dýchají, je díky stálému vypařování moře a větrům mnohem čistší než v prostředí měst, kde je většina zoologických zahrad umístěna. Bez výše aplikovaných opatření by tučňáci za pár dní uhynuli na plicní choroby.

Potrava - zoologické zahrady tučňáky musí krmit zásadně mořskými rybami, kterými se živí v přirozeném prostředí. Nejlépe tedy čerstvými rybami, ale to není prakticky možné. Proto ryby, které jsou dovezeny zmražené, chovatelé obohacují různými vitamínovými tabletami. Nelze tučňáky krmit např. sladkovodní rybou z našich vod. V Zoologických zahradách podávají převážně korušky nebo sledě.

Venkovní výběh - Tučňáci jsou náchylní na plísňové choroby. Výběh se tak musí často a řádně čistit.

Vnitřní ubikace - v nepříznivých podmínkách anebo převážně v zimě je potřeba tučňáky uschovat do vnitřní ubikace. To obnáší další hromadu starostí a nákladná zařízení, jako např. vytápěcí systém u našich chovaných druhů. Pro jižněji hnízdící druhy (antarktické a subantarktické) je používán naopak ochlazovací systém...

...a mnoho dalšího!