Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. 1. 2017

Blýská se na lepší časy? Státy se dohodly na tom, jak ochránit život v Antarktidě

Mořská rezervace

Po dlouhých letech jednání se státy sdružené v Komisi pro zachování živých mořských zdrojů v Antarktidě (mimo Evropské unie je členem dalších dvacet čtyři zemí) konečně shodly na tom, jak ochránit život v rozsáhlých oblastech Rossova moře a ve východní části Antarktidy.

Nová rezervace bude zabírat rozlohu více než 1,55 milionu čtverečních kilometrů, což představuje dvanáct procent Jižního oceánu. Jedná se tak o největší mořskou přírodní rezervaci na světě.

V oblasti bude zcela zakázán komerční rybolov, pouze pro vědecké účely bude možné lovit drobné korýše a pilouny.

Ke zřízení rezervace na území, kde žije šestnáct tisíc známých druhů, včetně velryb, tuleňů, albatrosů, tučňáků a unikátních druhů ryb, bylo zapotřebí souhlasu všech dvaceti pěti členů Komise pro zachování živých mořských zdrojů. Dohodu mnoho let mařily Rusko, Ukrajina a Čína, které patří mezi státy, jež mají v oblasti zájmy týkající se rybolovu. Rusko vyslovilo svůj souhlas jako poslední.

Projekt iniciovaly hlavně Spojené státy a Nový Zéland, jimž nyní připadl úkol novou přírodní rezervaci chránit. Dohoda o ochraně území byla uzavřena na 35 let.

 

Nejen za tučňáky doufejme, že tomu bude přesně tak, jak je veřejnosti předkládáno. Jedna věc je vzniklá dohoda, ale mnohem důležitější je její samotná - setrvávající - realizace, tedy dostatek volných prostředků na možný a častý kontrolní dohled, či odolání případné korupci vlivných států...

Tomáš Bartoš