Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tučňáci v rekordech

 

Nejvyšší a nejnižší

Největším dosud žijícím je tučňák císařský, dosahujíce výšky přes 120 cmTučňák nejmenší je již podle pojmenování nejnižším tučňákem, jehož délka těla nepřesahuje 40 cm.

Některé prehistorické druhy tučňáku dosahovali i výšky průměrného dospělého muže (cca 180 cm).

 

Nejtěžší tučňák

Pravděpodobně nejvyšší zaznamenanou váhou se může chlubit tučňák císařský, jenž dosáhl 42,6 kg. Jiní autoři uvádí, že může vážit až 45 kg. Průměrně dosahuje tento druh maxima 40 kilogramů, a to před obdobím rozmnožování, v kterém jinak dlouhodobě hladoví a tak jeho váha rapidně klesá.

 

Nejrychlejší plavec

Jako rekord se počítá rychlost tučňáka oslího, což je 27 km/hod a je zapsán v Guinessově knize zvířat. Dlouhodobě se však řadí mezi nejrychlejší zástupce tučňáků a na základě dalších získaných údajů se dokáže vzepnout k rychlosti téměř 40 km/hod (dle různých pramenů až 36 km/hod).

 

Nejhlubší ponor

Nová studie ukázala, že tučňák císařský se dokáže potopit do hloubky až 565 metrů. Byla tedy pokořena hranice 535 metrů, kterou zdolala jedna malá samice poblíž zálivu McMurdo Sound a také devětadvaceti kilový samec na Coulmanově ostrově u Rossova moře v Antarktidě (Gerald Kooyman, 1993).

 

Nejdéle trvající ponor

Výzkumem z roku 2013 bylo zjištěno, že tučňák císařský vydržel pod vodou neuvěřitelných 32,2 minut.

 

Nejstarší tučňák

Tučňák jménem Rocky se v zajetí dožil 29,4 let. Jednalo se o tučňáka skalního z Bergenu v Norsku. (guinnessworldrecords.com)

V České Liberecké Zoologické zahradě se tučňák Humboldtův jménem Wenzel přivezený jako mládě ze skotského Edinburghu dožil úctyhodných 30 let a prakticky tak pokořil tučňáka Rockyho, ačkoli není uveden nebo aktualizován na stránkách guinnessworldrecords.com.

Ovšem na základně Dumont d’Urville v Antarktidě, kde se tučňáci kroužkují od roku 1956, nalezl biolog Christophe Barbraud tučňáka císařského, kterému bylo údajně 43 let. Odborníci dodávají, že se výjimečně může dožít až 50 let.

 

Největší kolonie

Největší kolonie tučňáků na světe se nacházela na ostrově Zavodovski v jižním Atlantiku (jihovýchodně od jižní Georgie a jižních Sandwichových ostrovů). Jednalo se přibližně o dva miliony tučňáků uzdičkových množících se na svazích ostrova, který je zároveň živou sopkou. (guinnessworldrecords.com)

Na tomto ostrově se aktuálně (k roku 2016) rozmnožuje stále přes milión těchto tučňáků, spolu s tučňáky žlutorohými (cca 200 000 jedinců).

 

Největší hnízda

Pár tučňáků oslích měl tak velké hnízdo, že obsahovalo na 1 700 kamínků různých velikostí a tvarů. 

Nory tučňáků mohou v případě několika let upravování dosahovat hloubky více jak pěti metrů.

 

Nejdrsnější podmínky

V době rozmnožování drží samci tučňáků císařských téměř čtyř měsíční půst. Po této dlouhé době si s partnerkou právě nastávající péči vymění a konečně se nakrmí, ačkoli bude jejich hlavním úkolem nalovit potravu pro ono vylíhlé mládě.

Předtím něž se mládě vyklube, hřejí vajíčko téměř nehnutě 64 dní a vzdorují ledovému antarktickému mrazu sahajícímu i pod -30°C, který navíc doprovází štípající studeným vítr. K přežití jim pomáhá i podkožní vrstva tuku tlustá 3 - 4 cm, jež je chrání proti nízkým teplotám a v kritických chvílích dodává nezbytné živiny.

 

Největší sbírka tučňáků

Birgit Berendsová z Německa, nashromáždila přesně 11 062 různých položek souvisejících s tučňáky (hračky, plyšáky, hrníčky, doplňky...) a byla v roce 2011 zapsána do Guinnessových světových rekordů. Birgit hromadila svou sbírku od děctví, inspirována především animovaným seriálem Pingu. (guinnessworldrecords.com)

 

Nejpočetnější setkání lidí v kostýmu tučňáka

Ve Velké Británii se na radnici v Londýně sešlo 373 lidí oblečených jako tučňáci, čímž se dostali dne 12.11.2014 do Guinessových světových rekordů. (guinnessworldrecords.com)