Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výskyt a přizpůsobení

Zobrazit mapu výskytu

Výskyt tučňáků během hnízdění a v období tzv. koloniálních lovů (migrace)

———————————————————————————————————————————————————————

Tučňáci se vyskytují na jižní části zeměkoule (na jižní polokouli). V Antarktidě, na subantarktických ostrovech a v oblastech poblíž mrazivého kontinentu (Falklandské ostrovy, Kerguelenovy ostrovy, Crozetovy ostrovy apod.). Dále do jejich areálu spadají tyto oblasti: Nový Zéland, Austrálie, Jižní Afrika, Jižní Amerika a tučňák galapážský hnízdí nejseverněji u rovníku na Galapážských ostrovech.

» Podrobný výskyt tučňáků (kompletní přehled druhů s mapkou výskytu)

 

Tučňáci nežijí jen v ledovém království

Tučňáci sice žijí - lépe řečeno hnízdí - v Antarktidě, ale více jak 70 % druhů tučňáků hnízdí severněji, pouze však na jižní polokouli. Nejseverněji hnízdící tučňáci se objevují u rovníku na Galapážských ostrovech. Podotýkáme, že zde teplota vzduchu dosahuje až 40 °C. V takovýchto vysokých teplotách, přibližně od 10 do 40 °C, hnízdí asi 6 druhů tučňáků. Dalších 8 druhů hnízdí v teplotách vzduchu kolem 0 do 20 °C. Ostatní převážně 4 druhy  - z nichž pouze dva hnízdí přímo v Antarktidě, zatímco další převážně na antarktickém poloostrově - přežívají v mrazivých teplotách až -40 °C (takové nízké teploty často doprovází silné ledové vichry, díky čemuž je mráz mnohem intenzivnější).

Důvodem toho, proč se tučňáci nacházejí v podstatě na celé jižní polokouli, jsou chladné oblasti kolem Antarktidy, které patří k nejbohatším a nejproduktivnějším mořím na Zemi. Ve velkém se zde rozmnožuje plankton coby základní složka v potravním řetězci, která přiláká mnoho ryb a další jinou potenciální kořist. Díky chladným oceánským proudům (hlavní Humboldtův a Benguelenův proud) jsou obohaceny prakticky všechny oceány na jižní polokouli, tudíž i severnější oblast až k rovníku – tyto přílivy jsou až 1000 km široké, sahají až na dno a táhnou se od Antarktidy až k Jižní Americe (Chile, Argentina, Peru). Z těchto důvodů tučňáky spatříme i na Galapážském souostroví (viz tučňák galapážský).

 

Jižní pól?

Když se řekne „Tučňáci z jižního pólu.“, není to tak úplně pravda. Přímo na jižním pólu, tedy středním bodě Antarktidy, jsou natolik extrémní podmínky (až -82,8 °C), kterým by nedokázali čelit možná ani samotní tučňáci. Ti totiž obývají okraj Antarktidy, kde jsou mínusové teploty přeci jen mírnější (max. okolo -40°C). Nacházejí se nejdále asi 100 km od břehu.

Antarktida - jižní pól

U jižního pólu tučňáky nenajdeme. Ti obývají pouze okraj kontinentu a obvykle se nacházejí nejdále 100 km od břehu.

 

Mohlo bys Vás zajímat:

Tučňáci ve volné přírodě, kam za nimi? (podrobný rozbor)

Čím to, že jsou tak dokonalými plavci a potápěči?

Proč tučňáci nežijí na severní polokouli?

Zajímavosti o Antarktidě 

 

Medvěd lední vs tučňák

Medvědi lední žijí v polárních oblastech na severní polokouli a tučňáci na jižní...více zde >>

 

Náhledy fotografií ze složky Kontinenty