Jdi na obsah Jdi na menu
 


Antarktida - ledový kontinent

ANTARCTICA WEATHER

 Aktuální počasí v Antarktidě

 

V Antarktidě můžeme spatřit přibližně osm druhů tučňáků (tučňák císařský, kroužkový, uzdičkový, oslí, patagonský, chocholatý, královský a žlutorohý), avšak pouze dva z nich, tučňák císařský a kroužkový, hnízdí různě po celém kontinentu. Ostatní tučňáci hnízdí výhradně na antarktickém poloostrově, jako třeba tučňák uzdičkový a oslí, a další se sem spíše jen zatoulají během mimo hnízdního období.

Bílý kontinent

Kontinent Antarktidy se nachází na jižním pólu naší planety. Je pátým největším kontinentem (též světadílem) o rozloze cca 14 milionů čtverečních kilometrů. Technicky zahrnuje všechna časová pásma naší planety. Rovnoběžky, které používáme k vymezení časových pásem, se zde nachází na obou pólech. Trans-antarktické pohoří rozděluje kontinent na východ a západ. Díky své neuvěřitelné délce 3500 kilometrů je jedním z nejdelších pohoří na světě. Zeměpisné, klimatické a geologické podmínky poskytují unikátní prostředí. 

Název Antarktida pochází z řečtiny a znamená "naproti Arktidě", neboli "naproti severu". Zároveň je tak pojmenována jižní polární oblast, která se rozprostírá kolem jižního pólu Země.

Kontinent působí jako jedna ze Zemských "lednic", regulující proudy oceánů a podnebí na zeměkouli. Každá podstatná změna v podmínkách Antarktidy by výrazně ovlivnila globální systémy počasí s katastrofálními důsledky

Antarktida má nejnižší teploty na naší planetě a ty navíc doprovází vítr o rychlosti až 300 km/h. Teploty ve vnitrozemí se v zimě (červenec) pohybují průměrně od –40 °C do –70 °C, extrémy dosahují i více jak –90 °C. Východní Antarktida je obecně chladnější. Oficiálně nejnižší teplota na světě, –89,2 °C, byla naměřena v roce 1983 na ruské vědecké základně Vostok. Ještě mnohem nižší hodnoty v přibližně stejné oblasti naměřily satelity; v roce 2010 teplotu –94,7 °C, nebo během let 2004 až 2016 teplotu –98,6 °C a nižší (a to hned na několika místech), družice však ve srovnání s daty z meteorologických stanic vykazují určitou nepřesnost a získané údaje tak nejsou oficiálně uznány.

Led se zde objevil asi před 46 milióny let a je tu nepřetržitě přes 14 miliónů let, tedy déle než se předpokládalo
Avšak před cca 53 milióny let byste sem mohli odjet na příjemnou dovolenou. Břehy Antarktidy totiž lemovaly palmy a teplota zde byla v průměru kolem 20 °C.

Obsahujíce zhruba 9095 % ledu naší Země, je zároveň největší sladkovodní rezervou (obsahuje přibližně 70 % veškeré čerstvé vody na Zemi). Průměrná tloušťka antarktického ledu je kolem 1,6 až 2,5 kilometrů, dosahující na některých místech až 4,7 kilometrů. Ledovec pokrývající kontinent je často nazýván „Ice Sheet“ (v překladu ledová přikrývka). Kdyby vrstva ledu roztála, hladina zemských oceánů by stoupla o 70 metrů nad dnešní úroveň. 

 

24 hod. v Antarktidě

⇒ 24 hod. v Antarktidě! Během letních měsíců (s vrcholem léta v lednu) je světlo téměř 24 hodin denně, zatímco v zimním období mohou být dny, kdy je 24 hodin polární noc s pološerem nebo s naprostou tmou.

 

Jediná území bez ledu, která lze v Antarktidě spatřit, tvoří několik horských vrcholů a jiné pusté, skalnaté oblasti.

Každá sněhová vločka má jedinečnou strukturu, stejně jako člověk nemá s jiným totožné otisky prstů.

Weddellovo moře, které omývá břehy Antarktidy, je údajně nejčistším mořem na světě (čistota vody v hloubce 80 metrů, je blízká čistotě destilované vody).

 

⇒ Antarktida - cesta ledoborcem přes masivní vrstvu ledu a kolem kolonie tučňáků oslích s možností záběru kolem dokola (360°). K tomu navíc výběr velmi vysokého rozlišení.

 

Navzdory krutému a nepříznivému počasíAntarktida bohatou faunu i flóru, která se překvapivě dobře přizpůsobuje těžkým životním podmínkám. Můžeme zde spatřit hned několik ptačích druhů: kromě osmi druhů tučňáků (více zde) třeba albatrose, rybáky, štítonose, buřňáky (neboli také bouřňáky), racky či chaluhy. Ze savců pak rypouše, lachtany, tuleně, velryby, plejtváky, keporkaky, sviňuchy, vorvaně, kosatky či plískavice. Rostlinám se na Antarktidě kvůli drsným podmínkám příliš nedaří. Byly objeveny pouze dva druhy původních kvetoucích rostlin, jedna nepůvodní invazní kvetoucí bylina (Poa annua) a více než 50 druhů mechů a lišejníků. Zato houby se dokonale přizpůsobují extrémně nízkým teplotám a opakovanému zmrazování a rozmrazování. Na bílém kontinentě se nachází údajně víc jak 1000 různých druhů hub.

***

Existence Antarktidy byla naprosto neznámá až do roku 1820, kdy člověk poprvé spatřil okolí antarktického poloostrova. Roku 1831 objevil John Biscoe pobřeží antarktické pevniny - hornatou zemi Enderbyho, a jako vůbec první na pevnině stanul C. E. Borchgrevink (roku 1894/1895) u Adaerově mysu.

Od začátku 20. století nastává boj o dobytí jižního pólu. První úspěšná výprava dosáhla cíle v roce 1911, jejíž kapitánem byl Nor Roald Amundsen. O rok později, Britská výprava vedená kapitánem R. F. Scottem skončila tragicky. Její členové při návratu domů zmrzli nebo umřeli hladem.

—————————————————————————————————————————————————————————

enlightened Cestovatel Václav Vojtěch byl prvním Čechem, který v roce 1929 vstoupil na půdu Antarktidy. CZ 
enlightenedNa pevnině Antarktidy byl na začátku roku 2024 evidován první případ ptačí chřipky (H5N1). Více zde 

—————————————————————————————————————————————————————————

Jediní lidé, kteří v Antarktidě žijí a pracují, jsou vědci z celého světa. Základnu zde má i Česká republika, Mendelovu polární stanici, která byla slavnostně otevřena v únoru roku 2007, jako 26. v pořádí. Jedni odborníci zkoumají vliv mohutné antarktické ledové pokrývky na vývoj podnebí na naší planetě. Jiní pozorují, jak se ve věčném mrazu chovají živočichové. Zatím se v souvislosti s Antarktidou mluví především o působení mezinárodních vědeckých týmů. V Současnosti (k roku 2018) se zde nachází 14 stálých a 10 sezonních základen, na kterých se během léta ukáže až 4000 lidí, v zimě pak přibližně tisícovka. Nejrozlehlejší je americká základna McMurdo, kde dokonce můžete chodit na lekce jógy. K letecké dopravě se používají letouny nebo vrtulníky. Na Antarktidě se nachází 25 letištních ploch (k roku 2013) a 53 heliportů (k roku 2012).

Mendelova polární stanice

CZ ⇒ Mendelova polární stanice je základna České republiky, slavnostně otevřena v únoru roku 2007. Stanice je majetkem brněnské Masarykovy univerzity a dostala jméno po zakladateli moderní genetiky, meteorologovi Johannu Gregoru Mendelovi. Díky výzkumné činnosti na této stanici patří Česko mezi státy s hlasovacím právem v Antarktickém smluvním systému. 

 

V návaznosti na tajná jednání dvanácti zemí okolo roku 1958–1959, vstoupila v platnost Smlouva o Antarktidě v roce 1961. Smlouva na podporu vědeckého výzkumu a míru na Antarktidě, která k roku 2012 byla podepsána již 54 národyAntarktida je domovem velkého nerostného bohatství ale Antarktický smluvní systém zmrazuje nároky států na tento kontinent. Zakazuje jakékoli vojenské aktivity a také zakazuje těžbu nerostných surovin minimálně do roku 2048. Po tomto roce proběhne revize smlouvy a s největší pravděpodobností bude udržena v platnosti.

—————————————————————————————————————————————————————————

Dokumenty ihned ke zhlédnutí a v českém znění:
 

Antarktida v jednom kole, max. kvalita obrazu 480p

Léto v Antarktidě, max. kvalita obrazu 360p

—————————————————————————————————————————————————————————

V lednu 1979 se na Antarktidě narodilo první dítě – Emile Marco Palma. Jednalo se o plánovanou akci Argentiny, která těhotnou matku na zmrzlý kontinent poslala záměrně, aby si tak mohla část území nárokovat.

Hudební skupina Metallica odehrála roku 2013 na Antarktidě koncert s názvem „Freeze´Em All“ (v překladu Zmrazte je všechny) a stala se tak první kapelou, která koncertovala na všech kontinentech během jednoho roku.

Na Antarktidě bývala i jaderná elektrárna. Největší polární stanice Mc Murdo, která je od roku 1962 provozována USA, byla po 10 let poháněna jadernou energií. V roce 1972 ji nahradil dieselový generátor.
Stanice Mc Murdo zaměstnává v Antarktidě také hasiče.

K dispozici mají na Antarktidě i bar, který je nejjižnějším barem na světě. Pokud si tedy chcete dát pořádně studeného panáka, zajděte na ukrajinskou výzkumnou stanici Akademik Vernadskij.

Stejně jako ostatní země (Austrálie = .au, Německo = .de, Česká republika = .cz) má i Antarktida svou vlastní doménu = .aq.

Na Antarktidě nemůžete pracovat, pokud vám nebyly odstraněny zuby moudrosti a slepé střevo. Jelikož zde neexistují žádné ordinace ani operační sály, měli byste mít vaše zuby moudrosti a slepé střevo odstraněny i přestože jsou zcela zdravé.

Příchod prvních turistů v 50-tých letech způsobil obavu o znečištění prostředí. Přísná opatření a nařízení ochrání její původní obyvatele od návštěvníků. Byla zpřístupněna pouze určitá místa, v bezpečné vzdálenosti od zvěře, se zákazem krmení, přístupu ke zvířatům a ptákům. V zájezdu na Antarktidu Vás nemůže doprovodit žádný domácí mazlíček, jelikož se zde nesmí dovážet zvířatakterá zde nejsou původní.

Pro zachování nedotknutelné přírody se ze stanic v Antarktidě vyváží veškerý odpad. Dokonce i moč a exkrementy pracovníků. Rovněž odpadní vody před vypuštěním do moře procházejí čističkou.

 

 

Geografické údaje a rekordy

  • Rozloha: cca 13 176 730 km2
  • Plocha zaledněného území: cca 14 108 000 km2
  • Střední výška: 2 280 m. n. m.
  • Nejvyšší vrchol: Vinson Massif, Ellsworthovo pohoří 4 897 m. n. m.
  • Nejvyšší činná sopka: Mount Erebus, Rossův ostrov 3 794 m. n. m.
  • Největší ostrov: ostrov Alexandra I. 43 200 km2
  • Největší poloostrov: Antarktický poloostrov 300 000 km2
  • Nejvyšší naměřená teplota: argentinská polární stanice Esperanza naměřila dne 6. 2. 2020 +18,3 °C, ale jen o tři dny později, dne 9. 2. 2020, byla na Seymourově ostrově zaznamenána nová rekordní teplota +20,75 °C. Dřívější teplotní rekord o hodnotě +17,8 °C naměřila česká Mendelova polární stanice v roce 2015.
  • Nejnižší naměřená teplota: oficiální: na ruské základně Vostok dne 21. 7. 1983 –89,2 °C; satelitní: –94,7 °C (v roce 2010), nebo až –98,6 °C a nižší (mezi lety 20042016)
  • Největší jednotlivé moře: Weddellovo moře o rozloze cca 2 910 000 km2

 Zajímavé odkazy

  • Polární výzkum (Antarktida, Arktida), Masarykova universita
  • Zážitky z plavby - Antarktida (Petr Daubner, 2010)
  • Počasí v Antarktidě (webcam), Aktuální počasí v Antarktidě
 

Náhledy fotografií ze složky Antarktida