Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 4. 2023

Jedinečná operace: Veterináři vrátili zrak osleplým tučňákům

Singapurská zoo se stala dějištěm historické operace. Šesti ze zdejších tučňáků veterináři voperovali při odstraňování zákalu nové čočky. Všechny operace byly úspěšné.

K operacím v Jurong Bird Park došlo již před dvěma měsíci a všech šest tučňáků se již plně zotavilo. Veterináři podrobili operaci tři tučňáky patagonské starší dvaceti let a tři tučňáky Humboldtovy ve věku 7 až 13 let. Zákaly očí omezující zrak postihují ve stáří zvířata stejně jako lidi. „V jejich očích jsme si všimli zakalení a bylo na nich vidět, že mají problémy se zrakem,“ uvedla veterinářka Ellen Rasidiová.

Použité čočky byly tučňákům zhotoveny na míru v Německu. Samotná výroba zabrala dva měsíce. „Tučňáci patagonští jsou větším druhem, a tak mají větší oči, které dokážou čočky udržet. Proto jsme se rozhodli jejich zrak zlepšit touto průkopnickou operací,“ vysvětluje oftalmoložka Gladys Booová.

Po operaci došlo u tučňáků k opětovnému nárůstu aktivity, což podle Rasidiové jasně naznačuje zlepšení jejich zraku. Nejde o první průkopnickou operaci zdejšího týmu – v minulosti zde například vybavili zoborožce nemocného rakovinou novým zobákem z 3D tiskárny či karanča jižního protetickými chodidly.

Zdroj: cnn.iprima.cz