Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. 1. 2017

Norové povýšili tučňáka na brigádního generála.

Tučňák patagonský ze ZOO ve skotském Edinburghu se stal novým brigádním generálem norské královské gardy. Stalo se tak při tradiční přehlídce čestné stráže gardy. Tučňák jménem Nils Olav měl doposud hodnost plukovníka a je také držitelem rytířského řádu.

„Je to jen prostě fantastický příklad skvělých vztahů mezi našimi dvěma zeměmi, a nemůže existovat krásnější tradice,” řekl britským médiím brigádní generál David Allfrey. Ten je zároveň šéfem hudebního festivalu The Edinburgh Military Tattoo, kterého se norští gardisté pravidelně účastní.

„Samozřejmě, že zde míváme mnoho důstojnických inspektorů, ale tento je mým zdaleka nejoblíbenějším. Gratuluji, brigádní generále Olave,“ dodal.

Za maskota si skotského tučňáka Norové zvolili už v roce 1972 a od té doby jde již o třetího, kterému jsou dopřávány všechny vojenské pocty. Jméno má po norském poručíkovi Nilsovi Egelienovi, který ho vybral, a po tehdejším norském králi Olavovi V.

Edinburghská zoo dostala svého prvního tučňáka hned při svém otevření v roce 1913 od slavného norského cestovatele Roalda Amundsena, který o dva roky dříve jako první člověk na světě dorazil k jižnímu pólu.

Zdroj: novinky.cz