Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. 1. 2017

Tučňák každoročně uplave 8000 kilometrů, aby se vrátil ke svému zachránci

Brazilec Joao Pereira de Souza žijící na ostrově u Rio de Janeira našel před pěti lety na pobřeží umírajícího tučňáka magellanského. Zvíře bylo zesláblé a peří mělo pokryté naftou, 71letý muž ho ale vypiplal do plné síly. Poté ho vypustil zpět do moře a myslel si, že už ho nikdy neuvidí. Jenže se mýlil.

Tučňák pojmenovaný penzistou a příležitostným rybářem jako Dindim na tom byl opravdu špatně. Jen zbavit jeho peří černé kapaliny trvalo týden. Ale denní krmení rybami ho rychle postavilo na nohy. Jenže zpět do moře se mu moc nechtělo.

„Nechtěl pryč. Zůstal se mnou 11 měsíců, ale jakmile se mu pak obměnilo peří, zmizel,“ uvedl de Souza pro stanici Globo TV.

Všichni Brazilci říkali, že tučňák se už nevrátí, jenže on se o pár měsíců později opět objevil na ostrově a hrnul se rovnou k de Souzovi. Od té doby se vrací každý rok – u svého lidského kamaráda je od června do února, zbytek času plave až k pobřeží Chile kvůli rozmnožování. Předpokládá se, že tak uplave i osm tisíc kilometrů.

„Miluji ho jako vlastní dítě. Nikdo jiný se ho nesmí dotknout. Pokud se o to pokusí, klovne je,“ řekl Brazilec.

Tučňákovým chováním byl překvapen i biolog Joao Paulo Krajewski, který de Souzu zpovídal v rámci reportáže pro Globo TV.

„Nic takového jsem předtím neviděl. Myslím, že ten tučňák považuje Joaa za člena své rodiny a pravděpodobně také za tučňáka. Když ho vidí, tak vrtí ocasem jako pes a kejhá radostí,“ dodal Krajewski.

Zdroj: novinky.cz