Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podnebí Antarktidy a subantarktických ostrovů

« Tučňáci ve volné přírodě

Podnebí v Antarktidě je velmi extrémní – jedná se o nejsušší, největrnější a nejchladnější oblast na světě. Průměrná roční teplota u pobřeží (okraje) Antarktidy se pohybuje kolem –10 °C,  ve vnitrozemí okolo –60 °C.

Panují zde nejnižší teploty na naší planetě a ty navíc doprovází vítr o rychlosti až 300 km/h. Teploty ve vnitrozemí se v zimě (červenec) pohybují průměrně od –40 °C do –70 °C (cca –60 °C), extrémy dosahují i více jak –90 °C. Východní Antarktida je obecně chladnější. Oficiálně nejnižší teplota na světě, –89,2 °C, byla naměřena v roce 1983 na ruské vědecké základně Vostok. Ještě mnohem nižší hodnoty v přibližně stejné oblasti naměřily satelity; v roce 2010 teplotu –94,7 °C, nebo během let 2004 až 2016 teplotu –98,6 °C a nižší (a to hned na několika místech), družice však ve srovnání s daty z meteorologických stanic vykazují určitou nepřesnost a získané údaje tak nejsou oficiálně uznány.

Na Antarktickém poloostrově jsou teploty díky přímořskému klimatu mírnější. V chladných měsících se průměrná teplota na pobřeží pohybuje mezi –20 a –30 °C. V létě se tučňáci rozmnožují při teplotách, které se v průměru pohybují kolem bodu mrazu (0 °C). V únoru 2021 byl na Seymourově ostrově zaznamenána nová rekordní teplota +20,75 °C.

ANTARCTICA WEATHER

 

Subantarktické ostrovy

Na subantarktických ostrovech je o něco tepleji, například v Jižní Georgii panuje průměrná roční teplota 5 °C. Falklandy mají subantarktické až oceánské podnebí a průměrnou roční teplotu pouze 7 °C (min. 0 °C, max. 17 °C). Často je také velmi větrno a deštivo. Počasí se mění velmi rychle. Během jednoho večera můžete zažít typické povětrnostní podmínky všech ročních období.