Jdi na obsah Jdi na menu
 


28. 4. 2019

Jedna z větších kolonií tučňáků císařských migruje z antarktického Halleyova zálivu. Na vině je řada klimatických anomálií

Britští vědci zaznamenali úhyn tučňáku v oblasti Weddelova moře, které omílá severní pobřeží kontinentu Antarktidy. Informoval o tom web britské televize BBC. Následkem klimatických odchylek a rozpadu ledovce zahynulo především tisíce mláďat tučňáků císařských, pro něž bylo osudné, že nebyla ještě dostatečně velká a připravena na pobyt v chladné vodě. 

Na těchto místech už pravděpodobně kolonii tučňáků nenalezneme, neboť dle zjištění vědců z Britského centra pro výzkum Antarktidy se dospělí tučňáci ani nepokusili o její obnovení. Podle nich se část z tučňáků přesunula do jiné kolonie vzdálené asi 55 kilometrů, kde zaznamenali znatelný nárůst populace (až o několik tisíc jedinců).

Takto rozsáhlá kolonie, kde svá mláďata vyváděly tisíce párů byla viditelná i z oběžné dráhy Země. Až na vzdálenost 800 kilometrů je možné na bílém ledu spatřit zvířecí exkrement, tím spíše tučňáky samotné. Na základě tohoto, ale i dalšího sledování, vědci odhadují, že populace na Bruntově ledovci čítala v průměru mezi 14 a 25 tisíci párů. To je zhruba 5 až 10 % z celé populace tučňáků císařských.

Jak pro BBC řekl Peter Fretwell z Britského centra pro výzkum Antarktidy, mizení nebo přesouvání tučňáčích kolonií není nic až tak neobvyklého. Zvláštní je ale podle něj spíš to, že kolonie mizí i na tomto místě ve Weddellově moři, tedy v oblasti, jíž vědci dlouhodobě považují za bezpečné útočiště, které bylo desítky let stabilní. Rozpad ledovcového masivu v roce 2015 zapřičinilo vícero klimatických anomálií, jako například silná antarktická bouře a vliv klimatického jevu El Niño.  

Zdroj: cambridge.org / irozhlas.cz / edition.cnn.com