Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hloubka potápění

♦ Fyziologie

tucnak-osli.jpg

Dosahovaná hloubka při potápění je odvíjena od druhů a jejich velikosti. Záleží také na tom, jakou kořist tučňák loví a jaká je intenzita světla pod vodou (výzkum ukázal, že se ponoří hlouběji během dopoledne, než navečer). Pro lahodný kril se občas musí potopit do extrémně hluboké vody (100 - 300 m). Extrémní ponory však vykonávají především větší tučňáci, tedy jižnější druhy vyskytující se v Antarktidě a poblíž subantarktických ostrovů (např. císařský, patagonský, kroužkový), kde je největší koncentrace takovýchto korýšů či hlavonožců. Obecně se totiž tučňáci potápějí do 100 metrové hloubky (málokdy je překročena 100 metrová hranice).

Na ukázku zde uvádíme několik druhů. Tato statistika se týká rekordních, tedy výjimečných ponorů (taktéž porovnání s člověkem):

Hloubka zaznamenaná u tučňáka císařského je doslova neuvěřitelná, vezmeme-li v potaz, že se jedná o ptáka. Navíc dokáže pod vodou vydržet déle než půl hodiny. Více o všeobecných rekordech se můžete dočíst v sekci Tučňáci v rekordech.