Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kolik dokážou uplavat kilometrů?

Během mimo hnízdního období někteří tučňáci podnikají daleké cesty za dobrodružstvím. Takoví tuláci se pak ukazují na místech, kde by člověk tučňáky nečekal (více zde).

Takový tučňák uzdičkový se od svého hnízdiště ocitá klidně 1 300 nebo až 1 600 km daleko. Rekordmanem je jedinec, který se ukázal na místě vzdáleném až 3600 km od jeho hnízdiště.

Třeba tučňák kroužkový se od hnízdiště může ocitnout více než 1 200 km daleko (v případě obzvlášť vzdálených lokalit pravděpodobně až 3 000 km daleko) a během celého migračního období je schopen dohromady zdolat 13 000 až 17 600 km na širém oceánu, než se opět dostaví na místo hnízdění.

Teplomilný druh tučňák magellanský se zase každoročně vracel ke svému lidskému zachránci a dokázal kvůli tomu urazit až 8 000 km dlouhou trasu (více viz Neobvyklé přátelství s člověkem).

Oproti tomu tučňák žlutooký, který se ani během mimo hnízdního období nevzdaluje příliš daleko, se nachází v okruhu maximálně asi 60 km od hnízdiště a je tzv. rezidentní.