Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 1. 2018

Tuhé mrazy v Kanadě trápí i zvířata. Tučňáci patagonští museli do vyhřívaného pavilonu

Mrzne, že by psa nevyhnal. V Česku máme na leden zatím sice docela teplo, ale v Kanadě zažívají tuhé mrazy. A to dokonce takové, že ven nevyženou nejen psy, ale dokonce ani tučňáky.

Možná si říkáte, že tučňáci žijí v ledové krajině a jen tak nějaké městské mrazy je nerozhodí. Jenže tak jednoduché to není. V Calgary byla taková zima, že i tučňáci museli do vytápěného pavilonu.

Místo, aby tučňáci patagonští v calgarské zoo skotačili ve venkovním výběhu jako obvykle, přinutili je chovatelé schovat se před zimou dovnitř. Na Silvestra tam teplota klesla až pod minus 30 stupňů Celsia, pocitová teplota ve větru přitom dosáhla až k minus čtyřiceti. 

Silné mrazy, byť už ne tak extrémní, v Calgary vydržely i v dalších dnech. Oteplit by se mělo až dnes. Nejteplejším místem v Kanadě včera bylo město Prince Rupert v Britské Kolumbii s teplotou minus 7,5 °C.

Odolnost tuňáků na zimu se liší druh od druhu. Na tuhé mrazy jsou dobře připravení třeba tučňáci císařští. Naopak tučňáci Humboldtovi, které mají i v pražské zoo, vydrží ještě méně, než ti patagonští. 

Kanadští tučňáci se do do vytápěného pavilonu schovávají při teplotě pod minus 25 stupňů. „Někdy v chladných dnech, jako jsou teď, to musíme udělat, protože je na ně opravdu zima. Jindy jim ale dáváme možnost chodit ven, jak se jim zlíbí,“ vysvětluje mluvčí calgarské zoo Larrisa Marková. 

Návštěvníci si ale tučňáky patagonské pořád prohlíželi, aspoň ti, co měli odvahu. Koukat na ně totiž mohli jen z venku.

Zdroj: rozhlas.cz